Tiukkaa sote-kritiikkiä, mutta ei hylkäystä

23.3.2017

Kaupunginvaltuustolla oli eilen ylimääräinen kokous lausunnosta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslain luonnokseen. Noin 130 puheenvuoron ja 21 äänestyksen myötä valtuusto tiukensi Helsingin kritiikkiä valinnanvapauslakiin. Se ei ollut kuitenkaan valmis ehdottamaan valinnanvapauslain hylkäämistä, jota ehdotin Nina Hurun kannattamana.

Lähes viisituntista keskustelua hallitsi valinnanvapauslakiluonnoksen kova kritiikki. Vain muutamat kokoomuksen ja keskustan edustajat puhuivat hallituksen esityksen puolesta.

Osa keskustelusta ja vastaesityksistä oli seurausta siitä, että kokoomuslainen apulaiskaupunginjohtaja Panhelainen oli kirjoituttanut lausuntoesityksen uusiksi ja poistanut kutakuinkin kaikki sote-lautakunnan enemmistön siihen tekemistä kriittisistä muutoksista. Kaupunginhallitus hyväksyi Panhelaisen esityksen puheenjohtajan äänen ratkaistessa, kun hallitusrintamalla oli poissaolojen takia tilapäinen enemmistö.

21 äänestystä

Valtuustossa Anna Vuorjoki (vas) esitti Maija Anttilan (sd) uudelleen sote-lautakunnan enemmistön hyväksymät muutokset.  Näistä 14:sta lakiluonnoksen sisältöä koskevasta muutosesityksestä 11 hyväksyttiin valtuustossa lähinnä vasemmiston, vihreiden ja RKP:n äänin.  Lisäksi hyväksyttiin pari Sirpa Asko-Seljavaaran (kok) ehdotus ja yksi Otso Kivekkään (vihr) esitys.

Ehdotin Nina Hurun kannattamana, että Helsinki esittää valinnanvapauslain hylkäämistä. Tein alun perin yhden vastaesityksen, johon sisältyi myös vastauksia hallituksen lausuntopyynnön konkreettisiin kysymyksiin. Maija Anttilan ehdotuksesta muutin vastaesityksen kahdeksi ehdotukseksi, joista toiseen sisältyi vain lyhyesti perusteltu ehdotus valinnanvapauslain hylkäämisestä, ja toiseen alkuperäisen esitykseni muut osat.

Valinnanvapauslain hylkäysesitys kaatui äänestyksessä hallituspuolueiden ja vihreiden pääosan äänin 49 – 31. Hylkäämisen puolesta äänestivät Hakasen ja Hurun lisäksi SDP, VAS, René Hursti ja vihreistä Alanko-Kahiluoto, Holopainen ja Stranius.

Yksityiskohtaisempi vastaesitykseni torjuttiin äänin 49 – 15. Sitä tukivat Huru, Hursti ja osa VAS:n ja demareiden ryhmistä. Täältä löytyvät äänestyskartat

Aloite Konalan nuorisotilan turvaamiseksi

Minulle esitettiin vaaliautokiertueella huoli Konalan nuorisotalon / kerhotilan lopettamisesta. Nuorisotila on koululla, jonka remontin jälkeen nuorisotilaa ei enää aiota jatkaa. Kokosin valtuustossa kaikkien valtuustoryhmien 20 edustajan aloitteen nuorisotalon tai vastaavan nuorisoasiainkeskuksen ylläpitämän tilan turvaamiseksi alueella. https://www.yrjohakanen.fi/aloite-konalan-nuorisotilan-turvaamiseksi/

Ennen valtuuston kokousta kävi Kallio-Vallilan eläkeläisten Koskelan kerhon lähetystö vetoamassa Koskelan alueen palvelujen, erityisesti liikunta-, harrastus- ja kokoontumistilojen puolesta. Samalla se esitti ratikka ykkösen reitin muuttamista kulkemaan Koskelan kautta Hämeentielle.

Muita asioita ei valtuustossa eilen ollut, mutta seuraava kokous on jo ensi viikolla. Tavataan jo sitä ennen vaaliauton kiertueella tai eilisestä alkaen Tallinnanaukiolla olevalla SKP:n ja Helsinki-listojen teltalla.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »