Aloite HOK-Elannon edustajistossa henkilöstöpolitiikasta

29.11.2017

Helsingin Osuuskauppa Elanto tekee hyvää tulosta. Viime vuoden tilinpäätöksessä liikeylijäämä on yli 56 miljoonaa euroa, sijoitetun pääoman tuotto miltein10 % ja omavaraisuusaste 75 %. Osuuskauppa voi jatkaa tuotteiden halpuuttamista.

Henkilöstöä oli viime vuonna keskimäärin 5 554. Kokoaikaisen työntekijöiden osuus on kasvanut ja oli viime vuonna 49 %. HOK-Elanto on edistänyt myös henkilöstön monimuotoisuutta. Työntekijöiden määrä on kuitenkin vähentynyt jo useana vuonna.

Henkilöstön määrä ja hyvinvointi ovat tärkeitä tekijöitä HOK-Elannon palvelujen kehittämisessä.

Työntekijöillä on osaamista ja halua tehdä työnsä hyvin. Palkkaamalla lisää työntekijöitä HOK-Elanto voi tarjota entistä parempaa palvelua. Etenkin pienissä Alepa-myymälöissä työntekijöiden määrän lisääminen on myös turvallisuuskysymys, jonka merkitys on aukioloaikojen pidentyessä kasvanut.

HOK-Elannolla ja laajemmin S-ryhmällä on tärkeä merkitys myös koko kaupan alan työehtojen kehitykselle. Suuri osa osuuskaupan työntekijöistä on pienipalkkaisia naisia. HOK-Elannon hyvä tulos osoittaa, että osuuskaupalla on mahdollisuuksia parantaa työntekijöiden palkkausta.

Esitämme, että HOK-Elannon hallitus selvittää mahdollisuudet ohjata jatkossa osa osuuskaupan hyvästä tuloksesta työpaikkojen lisäämiseen ja henkilöstön palkkauksen, erityisesti matalimpien palkkojen parantamiseen henkilöstön edustajien kanssa sovittavalla tavalla.

HOK-Elannon edustajistossa 28.11.2017

Yrjö Hakanen

+ edustajia SDP:n, VAS:n ja vihreiden ryhmistä

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »