Aloite lähikaupan edistämiseksi

27.11.2019

 

Helsingin Sanomien ja Kauppalahden tänä vuonna julkaisemissa ostoskorivertailuissa Alepa-myymälät ovat kalliimpia kuin useimmat tai jopa kaikki muut vertailussa mukana olevat.

Pienten Alepa-myymälöiden hinnoissa näkyy tietysti se, että ne eivät saa hyötyä ”suuruuden ekonomiasta”. Yhteiskuntavastuun ja osuustoiminnan periaatteiden mukaan lähikaupan merkitystä on kuitenkin syytä arvioida laajemmin ja monipuolisemmin perustein.

Lähikaupan edistäminen on ympäristöystävällistä. Se vähentää liikennettä ja hillitsee siten osaltaan ilmastonmuutosta. Lähikaupan tuotevalikoimaa voidaan myös kehittää suosimaan lähiruokaa, luomua ja reilun kaupan tuotteita.

Lähikauppa ja sen hinnoittelu vaikuttavat sosiaaliseen kehitykseen. Alepaa käyttävät paljon pienituloiset, eläkeläiset, työttömät ja muut, joilla ruokaostosten osuus menoista on keskimääräistä isompi. Se, että Alepan hintataso on korkeampi kuin S-markettien ja Prismojen, rasittaa siten eniten pienituloisia. He hyötyvät myös bonuksista vähemmän kuin suurituloiset, koska ostohyvityksen prosentti kasvaa mitä enemmän ostaa.

Kaupan palvelut riippuvat myös työntekijöiden määrästä ja mahdollisuuksista antaa esimerkiksi tietoa erilaisista tuotteista. Alepoissa työntekijöiden määrä on etenkin myöhään illalla ja yöllä myös turvallisuuskysymys. Palkkaamalla lisää työntekijöitä Alepoihin osuuskauppa edistäisi työllisyyttä.

Esitämme, että HOK-Elanto edistämää lähikauppaa ja toimii sosiaalisen eriarvoisuuden vähentämiseksi muuttamalla hinnoittelua Alepa-myymälöissä ainakin joidenkin tuotteiden osalta edullisemmaksi. Ehdotamme kartoitusta, miten Alepoissa voidaan lisätä lähiruuan, luomun ja reilun kaupan tuotteiden osuutta. Samalla esitämme, että palkataan Alepa-lähikauppoihin lisää työntekijöitä etenkin ilta- ja yöaikoihin. Lisäksi esitämme, että HOK-Elanto kartoittaa sen, miten sen lähikaupan verkosto kattaa eri alueet Helsingin seudulla ja selvittää tarvittaessa uusia paikkoja lähikaupalle.

HOK-Elannon edustajisto 26.11.2019

Yrjö Hakanen

Aloitteen allekirjoitti myös 7 muuta edustajiston jäsentä eri ryhmistä

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »