Aloite nimien saamiseksi esille Santahaminan punaisten hautapaikan yhteyteen

13.11.2013

Vuoden 1918 sodassa tappion kärsineitä punaisia ja heidän tukijoitaan koottiin vankileireille useilla eri paikkakunnilla. Helsingissä vankileirejä oli Suomenlinnassa, Santahaminassa, Isosaaressa ja Katajanokalla. Helsingin punavankileireillä kuoli noin 1 500 punaista nälkään, sairauksiin ja teloituksiin. Heistä suurin osa on haudattu Santahaminaan.

Helsingin kaupunginvaltuustossa tehdyn aloitteen (Aloite 11.5.2005 Santahaminan joukkohaudan historiasta ja muistopaikasta) johdosta on käynnistynyt selvitys punavankileireillä ja muissa sotasurmissa menehtyneistä ja heidän hautapaikoistaan. Tämä selvitys on valmistumassa ja tullaan julkaisemaan ensi vuonna. Tutkimushanke tuo varmennettua tietoa punavankileireillä kuolleiden nimistä ja Santahaminaa haudatuista.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Helsingin kaupunki ryhtyy toimiin, joilla Santahaminan hautapaikan yhteyteen tai muulla tavoin saadaan esille sinne haudattujen varmistetut nimet sekä muuta tietoa punavankileirien historiasta. Samalla voidaan selvittää myös mahdollisuudet esitellä punavankileirien historiaa tapahtumapaikoilla.  Tämä ei edellytä uusia muistomerkkejä vaan voidaan toteuttaa muilla tavoilla esimerkiksi uusia informaatio- ja julkaisuteknologioita soveltaen.

Yrjö Hakanen
Jarmo Nieminen

Aloitteen allekirjoitti yhteensä 54 valtuutettua kaikista poliittisista ryhmistä.

(Kuva Santahaminassa 2008 järjestetystä seminaarista, jossa punavankileirin ja joukkohaudan historian tutkimushanketta esiteltiin.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »