Aloite ruoan hintojen kohtuullistamiseksi

29.11.2011

Pellervon taloustutkimuksen selvitysten mukaan kaupan osuus ruuan hinnasta on noussut koko 2000-luvun ajan. Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen arvioissa on päädytty siihen, että tiettyjen tuoteryhmien kaupassa hintojen kehitys ei ole seurannut tuottajahintojen laskua vaan kauppa saanut korkeita katteita. Myös ministeri Heikki Haavisto ja tietokirjailija Seppo Konttinen ovat arvostelleet kaupan – muun muassa S-ryhmän – elintarvikkeiden hintatasoa liian korkeaksi.

HOK-Elanto on tehnyt hyvää tulosta, viime vuoden liiketulos oli lähes 60 miljoonaa euroa. Osuusliike on myös laajentanut toimintaansa ja tehnyt merkittäviä investointeja.

Samaan aikaan kun osuusliike tekee hyvää tulosta, on monien HOK-Elannon asiakasomistajien talous tiukalla. Heidän asemaansa ei juuri helpota bonusjärjestelmä, josta hyötyvät eniten suurituloisimmat, joilla on varaa ostaa eniten.

Esitämme, että edustajistolle valmistellaan esitys toimista, joilla HOK-Elannossa voidaan kohtuullistaa ruuan ja mahdollisten muiden välttämättömyystarvikkeiden hintoja ainakin joidenkin tuotteiden osalta.

Yrjö Hakanen
Jaakko Laakso
Tea Vikstedt

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »