Aloite tonttivuokrien korottamista vastaan

16.1.2008

Julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan Helsingin kaupunki suunnittelee noin sadan asuntokiinteistön tonttien vuokriin suuria korotuksia. Tonttien vuokrat nousisivat jopa lähes 15-kertaisiksi. 

Kyse on sosiaalisen asuntotuotannon tonteille noin 50 vuotta sitten tehdyistä vuokrasopimuksista. Niiden päättyessä kaupungin kiinteistövirasto aikoo siirtyä vaiheittain vastaamaan nykyistä yleistä hintatasoa.

Käytännössä esitetty tonttivuokrien korotus nostaisi esimerkiksi Herttoniemessä useissa kiinteistöyhtiöissä hoitovastikkeen lähes kaksinkertaiseksi. Samoissa taloissa on lisäksi tulossa tai juuri tehty putkiremontteja ja muuta peruskorjausta, jotka nostavat huomattavasti asumiskustannuksia. 

Kaupunki omistaa suurimman osan Helsingin alueen tonttimaasta. Kaupungin perimillä tonttivuokrilla on siten erittäin suuri vaikutus myös yleiseen tonttien ja asuntojen vuokra- ja hintakehitykseen.

Me allekirjoittaneet pidämme tärkeänä, että Helsingin kaupunki ei omilla toimillaan voimista asumiskustannusten nousua vaan pyrkii päinvastoin edistämään kohtuuhintaista asumista.
Esitämme, että kaupunki luopuu kiinteistöviraston esittämistä korotuksista vuonna 2010 ja sen jälkeen uusittavaksi tulevien tonttien vuokrasopimuksiin. Samalla esitämme, että kaupunginhallitus tuo kaupunginvaltuustoon selvityksen vuokrien määräytymisperusteista ja mahdollisuuksista hillitä asumiskustannusten nousua alentamalla korkeita tonttivuokria.

(Aloitteen allekirjoitti 21 valtuutettua viidestä valtuustoryhmästä) 

 

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »