Armotonta menoa

31.1.2022

Liekö armottomampaa menoa ollut elokuvafestivaalien avajaisissa kuin tänään DocPointissa? Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin avajaisissa esitettiin ”Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja” ulkoilmanäytöksenä juuri kun talvimyrsky alkoi saapua Helsinkiin.

Susanna Helken ohjaama ja yhdessä Markus Heikkisen kanssa käsikirjoittama dokumenttielokuva kertoo Suomesta, jossa sekä vanhuksilla että heidän hoitajillaan on paha olla. Raha ratkaisee, ja sitä on vanhuspalveluista leikattu.

Kaavin kunta ulkoistaa hoito- ja hoivapalvelut Attendon bisnekseksi suljettujen ovien takana pidetyssä kokouksessa, työn uuvuttamat hoitajan laulavat ”siitä, mistä ei voi puhua” ja eläkeläisten kuoro ”me olemme kestävyysvaje” (sävellykset Anna-Mari Kähärä). Helsingissä hoivarobottikaan ei ymmärrä ikäihmistä, mutta robotin kehittäjät ovat onnellisia.

Niin tosi ja järkyttävä dokumentti ihmisarvoisen elämän ja inhimillisen työn puolesta. Se olisi syytä esittää uusien aluevaltuustojen jäsenille perehdyttämiskoulutuksessa ja eduskunnalle erikoisnäytöksenä. Itse katsoin sen uudelleen verkossa, kotona lämpimässä.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »