Asukastiloja Saunabaarin katutasolle

19.9.2014

Kuukausia tyhjillään olleet Saunabaarin katutason tilat saadaan lokakuun alusta uuteen käyttöön. Asukastila Mediapaja ja Maunula-seura siirtyvät Saunabaarin paraatipaikalle, Männikkötien puoleisiin entisiin liiketiloihin. Viereen tulee Saunabaarin vapaaehtoisten toimintaa. Hekan viimeisimmän asiakaspalvelutilan ottaa haltuunsa luovan työn tekijöiden työhuonekunta Månsas. Puiston puoleisen osan talosta on vuokrannut Helsingin eläintensuojeluyhdistys, jonka toiminta vanhalta ostarilta siirtyy Saunabaarille. Lisäksi asukkaiden käyttöön tulee talon toisesta kerroksesta entinen Hekan kokoushuone.

Aloite asukastalo Saunabaarin laajentamista nousi esille kaksi vuotta sitten. Silloin käynnistettiin Maunulan demokratiahanketta. Sen keskeinen tavoite oli asukkaiden osallistuminen uuden kirjasto-, työväenopisto- ja nuorisotalon suunnitteluun. Varmaan useimmat meistä ajattelivat silloin, että käytännön tuloksia voimme saada tällä aikataululla monitoimitalon osalta.

Monitoimitalon suunnittelu onkin edennyt, ja jatkuu lauantaina 20.syyskuuta klo 13.30 työpajassa Saunabaarilla. Rahatkin talon rakentamiseen on varattu ja valmista pitäisi olla kesällä 2016. Myös asukastalon laajentamisessa on kuitenkin päästy sanoista tekoihin.  Asukastoiminta ja järjestöjen yhteistyö tuo tulosta.

Asukastoiminta toi tulosta

Kun selvisi, että Heka Maunulan toimisto siirtyy Malmille, teki Maunulan demokratiahanke esityksen vapautuvien tilojen saamisesta asukastoimintaan. Kiinteistöviraston tilakeskuksen kanssa käydyissä neuvotteluissa päästiin lopulta elokuussa ratkaisuun. Tilakeskuksen aluksi esittämät markkinavuokrat alenivat omakustannustasolle. Lisäksi toisen kerroksen kokoushuone saatiin yhteiseksi, maksuttomaksi kokoustilaksi.

Maunulassa kuljetaan näin vastavirtaan. Kun muualla keskustellaan, säilyvätkö asukastalot vai loppuuko niiden toiminta kaupungin karsiessa menoja, Maunulassa laajennetaan asukastalon toimintaa.

Uudet tilaratkaisut antavat lisää mahdollisuuksia muillekin alueella toimiville. Mukana on alusta alkaen ollut lasten kerhoja, musiikkiharrastajia ja järjestöjä, jotka tarvitsevat tiloja esimerkiksi muutamia tunteja viikossa. Myös esteettömyys paranee.

Saunabaarista on muodostumassa entistä laajempi ja monipuolisempi asukastalo. Katutason asukastilat, maksuton kokoustila, vapaasti käytössä olevat nettiyhteydet ja toiminta, jota sosiaali- ja terveysvirasto ylläpitää talon ylemmissä kerroksissa antavat mahdollisuuksia monenlaiseen kanssakäymiseen, yhteistyöhön ja vaikuttamiseen.

(Kirjoitettu 31.8., lehti ilmestyi 19.9.2014. Kuva Maunulan demokratiahankkeen aloitustilaisuudesta.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »