Asumisohjelman seuranta

15.5.2013

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä haluaa nostaa tästä asumisohjelman seurantaraportista esille kolme kysymystä: vuokra-asuntotuotannon vähyys, asumisen kallis hinta ja vuokralaisdemokratia.

Asuntoja on Helsinkiin rakennettu lisää, mutta kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuus on vähentynyt. Ara-sääntelyn piiriin kuuluvia tavallisia vuokra-asuntoja rakennettiin viime vuonna vain 435. Niiden osuus asuntotuotannosta jäi 12,7 prosenttiin. Tämä on katastrofaalisen vähän.

Kataisen hallitus on tarjonnut lääkkeeksi vuokra-asuntotuotannon vähyyteen ara-rajoitusten lieventämistä. Asuntojen vapauttaminen entistä nopeammin ara-rajoituksista johtaa siihen, että niitä siirtyy kovan rahan markkinoille omistusasunnoiksi. Tätä ara-sääntelyn lieventämistä on jo kokeiltu ns. välimuodon rahoitusmallilla. Se ei ole lisännyt edes lyhyellä aikavälillä tavallisten ara-vuokra-asuntojen osuutta. Rakennusfirmat eivät ole kiinnostuneita ara-tuotannosta, koska ne saavat muista asunnoista kovemmat voitot.

Kruunuasuntojen ryhtyminen rakennuttajaksi ei sekään tuo ratkaisua. Onhan Helsingillä jo nyt rakennuttamisessa ATT, mutta sen tarjoukset eivät kiinnosta rakennusliikkeitä. Tarvitaan kunnallinen rakennusliike, joka ryhtyy itse rakentamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Sille riittäisi urakoita myös peruskorjauksessa. Tässä olisi sekin etu, että kunnallisen rakennusliikkeen avulla voidaan työllistää paikallisia rakentajia eivätkä verotkaan karkaa muualle.

Tarvitaan myös muita toimia asumisen hinnan alentamiseksi. Hallitus on lopultakin luvannut alentaa edes hieman ara-lainakorkoja. Ne ovat monta kertaa markkinakorkoja korkeammat. Isompikin alennus olisi paikallaan. Helsinkikin perii korkeita korkoja ja nostaa tonttivuokria. Näitä pitäisi kohtuullistaa.

Lopuksi asia, joka asumisen ohjelmassa sivuutetaan, mutta joka kuuluu hyvään asumiseen. Se on vuokralaisdemokratia. HeKan vuokralaisten edustajat ovat vedonneet valtuustoryhmiin vuokralaisdemokratiaohjesäännön muutosesitysten laittamiseksi uuteen valmisteluun ja sen tekemiseksi yhdessä asukkaiden edustajien kanssa. SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä tukee tätä esitystä. Valmistelussa on ollut jotain pahasti vialla, kun asukasedustajia aiotaan ryhtyä valitsemaan niin että asukkailta pyydetään kahta asukaspaikkaa varten neljä ehdokasta. Kaupungin edustajat voivat näin halutessaan valikoida asukasedustajia. Tällainen ei vastaa mitenkään vuokralaisdemokratian periaatteita.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »