Eduskunnan turvallisuusryhmän raportti taas askel lähemmäs Natoa

10.3.2004

 

Eduskunnan turvallisuuspoliittisen seurantaryhmän yksimielinen raportti on taas uusi askel Suomen viemisessä lähemmäs Natoa. Vaikka kansalaisten enemmistö on sotilaallisen liittoutumattomuuden kannalla, hyväksyivät eduskuntapuolueet johtopäätöksen, jonka mukaan ”Nato on todellinen vaihtoehto” ja Suomen tulee osallistua aktiivisesti EU:lle muodostettaviin taistelujoukkoihin.

Raportin yksimielisyys kertoo myös vasemmistoliiton ja vihreiden luopuneen yksiselitteisestä sitoutumisesta sotilaalliseen liittoutumattomuuteen. Samalla vasemmistoliitto ja vihreät ovat hyväksyneet EU:n militarisoimisen, jota ne vielä syksyllä ilmoittivat vastustavansa. Liittoutumattomuus ei ole enää periaatteellinen linja sen enempää keskustalle ja SDP:lle kuin vihreille ja vasemmistoliitolle.

Turvallisuusryhmän raportti osoittaa eduskuntapuolueiden kokoomuksesta vasemmistoliittoon siirtyneen pitkälti SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipposen linjalle, jonka mukaan Suomen tulee mennä mukaan EU:n sotilaalliseen ytimeen ja olla valmis liittymään Natoon. Raportti avaa oven jatkoselvittelyille jopa osallistumisesta ilman YK:n tai Ety-järjestön valtuutusta tapahtuviin EU:n sotilaallisiin interventioihin muita maita vastaan.

Suomen pysyminen erossa Natosta ja euroarmeijasta riippuu nyt entistä enemmän kansalaismielipiteen aktiivisuudesta. Esimerkiksi tulevissa EU-parlamentin vaaleissa SKP on ainoa puolue, jonka kaikki ehdokkaat ovat sitoutuneet ehdottomasti vastustamaan Natoa ja EU:n militarisoimista.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »