Ei kannata jäädä nukkumaan

26.1.2024

Eilisen vaalitentin suurin epäonnistuja oli Ylen toimitus, joka hukkasi mahdollisuuden haastaa ehdokkaita presidentinvaalien pääkysymyksissä. Samalla tentti kuitenkin paljasti isot erot ehdokkaiden suhtautumisessa leikkauspolitiikkaan ja ihmisten perusoikeuksiin.

Alexander Stubb, Jussi Halla-aho, Olli Rehn ja Sari Essayah pitivät julkisten menojen kahden miljardin ”lisäsopeutusta” välttämättömänä. Valtiovarainministerin esittämää menoleikkausten lisäämistä vastustivat Li Andersson, Pekka Haavisto ja Jutta Urpilainen.

Piittaamattomuus köyhien ongelmista ja ihmisten perusoikeuksista näkyi myös Stubbin ja Halla-ahon tuessa yli miljardin leikkauksille kehitysyhteistyöhön ja YK-järjestöjen avustuksiin, joita taas Andersson, Haavisto ja Urpilainen puolustivat.

Halla-aho ei edelleenkään suostunut näkemään rasismia Suomessa, vaikka esitti itse tässäkin tentissä joidenkin ihmisten ja ihmisryhmien syrjimistä etnisin perustein.

Halla-aho ja Stubb olivat valmiita jopa kieltämään takautuvasti Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden Suomessa asuvilta 38 000 venäläiseltä, oikeusvaltioperiaatteista piittaamatta.

Itsensä mielellään muiden yläpuolella näkevän Stubbin naamari putosi pariin kertaan. Ensin Stubbin kieltäessä leikkauspolitiikasta keskusteltaessa edustavansa kokoomusta ja sitten väittäessä, että ei muka olekaan kannattanut kaksoiskansalaisuuden poistamista takautuvasti.

Tämäkin vaalitentti osoitti sen, että ehdokkaiden välillä on isojakin eroja tärkeissä asioissa. Kannattaa siis käydä äänestämässä, jos ei ole jo käynyt.

 

(Artikkelin kuva: Yle / Petteri Bülow)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »