Ei mitään kaiken maailman dosentteja

6.11.2021

 

Harva luennoitsija saa yleisön seuraamaan yli kaksituntista esitystä niin tiiviisti kuin Ria Kataja eilen Kansallisteatterin näytelmässä Dosentit. Juha Jokelan kirjoittama ja ohjaama Dosentit kertoo yliopistoista ja tutkijoista markkinahenkisten uudistusten, byrokratian, tuottavuusvaatimusten ja sosiaalisen median oravanpyörässä.

Näytelmä kuvaa yliopiston tilaa tutkivan sosiaalipsykologian professorin silmin bisnes- ja kontrollipolitiikan tuhoisia seurauksia yliopistojen sivistystehtävälle ja autonomialle, myös tutkijoille ja työyhteisölle. Samalla se jatkaa Jokelan ja useiden muidenkin teatterintekijöiden työelämän muutoksia terävästi kritisoimien uusien näytelmien sarjaa.

Lähes koko ajan näyttämöllä oleva ja pitkiä monologeja esittävä Ria Kataja tekee hämmentävän hienon roolin. Ja kovatasoinen on muukin ryhmä, Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Maria Kuusiluoma, Otto Rokka, Marja Salo, Snezhina Petrova ja mm. lavastaja Kati Lukka.

Dosentit on erinomaista aikalaisdraamaan. – Tosin kyllä ”ne tekevät sen itsekin”, voi todeta kun seuraa esimerkiksi Tampereen säätiöyliopiston draamaa.

 

(Artikkelin kuva Katri Naukkarinen / Dosentit, Kansallisteatteri)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »