Ei Olkiluoto 4:lle – kyllä uusiutuvalle energialle

26.10.2011

Helsingin energialinjausten suurin haaste on vähentää hiilidioksidipäästöjä. Osallistuminen Olkiluoto 4 –ydinvoimalahankkeeseen ei vähennä lainkaan Helsingin päästöjä. Sen sijaan siihen liittyy monia kauas tulevaisuuteen vaikuttavia turvallisuusriskejä.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä vastustaa osallistumista uuden ydinvoimalan suunnitteluun. Helsingin Energia tuottaa jo nyt kaukolämmön sivutuotteena sähköä paljon enemmän kuin helsinkiläiset tarvitsevat. Olkiluodon ydinvoimalalla ei voida korvata Helsingin kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantoa. Kaupungin on joka tapauksessa investoitava lähivuosina satoja miljoonia tämän Helsingin Energian oman tuotannon päästöjen vähentämiseen. Se on todellinen panostus tulevaisuuteen.

Olkiluoto 3:n rakentaminen on tullut maksamaan jo kaksi kertaa alun perin esitettyä enemmän. Siinä on tullut ilmi jatkuvasti uusia turvallisuusongelmia ja törkeää halpatyövoiman hyväksikäyttöä. Jos Helsinki lähtee mukaan Olkiluoto 4:n rakentamiseen niillä osuuksilla, jotka kaupungilla on Mankalan, Pohjolan Voiman ja EPV Energian kautta TVO:ssa, lasku olisi vähintään 600 miljoonaa, todennäköisesti vielä enemmän.

Ydinvoiman sijasta Helsingin pitää panostaa uusiutuvaan energiaan ja energiaa säästäviin ratkaisuihin. Tällaiset päästöjä vähentävät investoinnit tulee rahoittaa pitkäaikaisella lainoituksella eikä suoraan Helsingin Energian kassasta, kuten nyt aiotaan enenevässä määrin tehdä.

Helsingin Demokratiaryhmä valmistelee parhaillaan esityksiä siitä, miten asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia ja demokratiaa voidaan laajentaa. On nurinkurista, että samaan aikaan ydinvoimalan kaltaista periaatteellisesti isoa ratkaisua ajetaan läpi kovalla kiireellä, kysymättä mitään helsinkiläisiltä ja ilman avointa kansalaiskeskustelua.

SKP:n ja Helsinki-listojen edustajana esitin ydinvoimahankkeiden hylkäämistä jo vuosi sitten, kun valtuusto päätti Helsingin Energian kehitysohjelmasta. Valitettavasti silloin kaikki kaupunginhallituksen ryhmät hyväksyivät ydinvoimainvestointien mahdollisuuden kehitysohjelman yhdeksi kohdaksi. Toivottavasti tällä kertaa valtuuston enemmistö sanoo selvästi EI ydinvoimalle.

(Valtuusto hyväksyi osallistumisen Olkiluoto 4:n suunnitteluun äänin 44-40.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »