Elvi Sinervon muistolaatta Helsinkiin

23.9.2020

Kirjailija Elvi Sinervo (1912–1986) sai elokuun lopussa muistolaatan Helsinkiin, osoitteeseen Kalevankatu 16. Palkittu runoilija, kirjailija ja suomentaja asui perheineen talossa vuosina 1945–1959.

Kalevankadun vuodet olivat Sinervon tuotteliainta aikaa. Hän julkaisi silloin muun muassa runokokoelmat Oi lintu mustasiipi, Kellopoijut ja Neidonkaivo, romaanit Viljami Vaihdokas ja Toveri, älä petä, novellikokoelman Vuorelle nousu sekä näytelmät Desantti ja Maailma on vasta nuori.

Elvi Sinervo palkittiin Kirjallisuuden valtionpalkinnolla (vuosina 1947, 1949, 1951), kääntäjien valtionpalkinnolla, Eino Leinon palkinnolla, Mikael Agricola -palkinnolla ja Pro Finlandia -palkinnolla. Hänen teoksiaan on julkaistu kymmenissä maissa.

Sinervo joutui sodan aikana kolmeksi vuodeksi vankilaan poliittisten mielipiteidensä takia. Hän oli vasemmistolaisen kulttuuriyhdistys Kiilan ja Suomen-Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seuran perustajajäseniä. Sodan jälkeen Sinervo oli mukana Rauhanpuolustajissa ja toimi pitkään myös SKP:ssä.

 

Idea Maanantaiklubilta

Idea muistolaatasta syntyi muutama vuosi sitten Maanantaiklubin Elvi Sinervo -illan keskusteluissa. Kaupunginarkistosta löytyneen poliisin osoitekortiston perusteella Kalevankatu 16 osoittautui Elvi Sinervon pitkäaikaisimmaksi kodiksi. Hän asui siellä puolisonsa, kansanedustaja Mauri Ryömän, ja lastensa kanssa tammikuun alusta 1945 syyskuun lopulle 1958 ja sitten uudelleen – Ryömän kuoltua marraskuussa liikenneonnettomuudessa – helmikuun alkuun 1959.

Elvi Sinervo -seura sopi talon nykyisen omistajan Väestöliiton kanssa muistolaatan kiinnittämistä ja sai hankkeelle rahoitusta Osuuskunta Tradekalta. Laatan suunnitteli graafikko Mika Launis.

Muistolaatan paljasti Elvi Sinervo -seuran puheenjohtaja Anita Piikkilä. Tilaisuudessa oli mukana Sinervon suvun edustajia, historioitsija Jaana Torninoja-Latola kertoi kirjailijan elämästä ja runoja esittivät Dunja Katz ja Iiro Kajas.

Elvi Sinervon ajankohtaisuudesta kertoo se, että hänen tuotannostaan on tehty tänä vuonna jo kolme teatteriesitystä, uusimpina KOM-teatterin aulanäyttömällä ensi-iltansa saanut Elvi S ja TeatteriQon aikuisten nukketeatteri Pilvien paino. Hänen runonsa elävät myös lauluina.

(Tiedonantaja-lehti 9/2020. Kuvassa Elvi Sinervon muistolaatta ja sen suunnittelija Mika Launis.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »