Esitys kaupunginjohtajan valinnan palauttamisesta uuteen valmisteluun

30.3.0005

Valtuustossa


Helsingin kaupunginjohtajan valinnasta on tehty arvoton näytelmä. Sen käsikirjoituksen tekivät kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden neuvottelijat heti vaalien jälkeen. Valtuustolle on tässä näytelmässä varattu pelkkä statistin ja taputtajan rooli.

Tapa, jolla kaupunginjohtajaa ollaan nyt valitsemassa, on mielestäni demokratian irvikuva. Valinta on ratkaistu pienessä piirissä, ilman avointa keskustelua ja kuulematta edes valtuustoryhmiä. Tehtävään esitetty Jussi Pajunen on ollut kaupunginhallituksessa itse junailemassa kohtuutonta palkankorotusta itselleen. Avoin hakumenettely ja ehdokkaiden vertailu on korvattu Helsingin Sanomissa ennalta julistetulla sisäpiirin sopimuksella.

Pajusta on kehuttu päteväksi, asialliseksi ja yhteistyökykyiseksi. Hyvä niin, tärkeintä on kuitenkin se, mikä on hänen linjansa Helsingin palvelujen, asumisen, työpaikkojen ja päätöksenteon suhteen.

Ensi vuoden budjettiraamista käydyssä keskustelussa Pajunen kehui olevansa ylpeä siitä, että kaupungin toimintamenot olivat viime vuoden lopussa pienemmät kuin kolme vuotta sitten. Olisi kiinnostavaa tietää, monelleko turhaan vammaiskuljetusta odottaneelle, lastensa koulun lopettamisesta huolestuneelle, vaille kunnollista kotihoitoa jääneelle vanhukselle, kaupungin pätkätyöläiselle tai työttömälle hän on kertonut tästä ylpeyden aiheestaan?

Mielestäni Helsinki tarvitsee sellaisen kaupunginjohtajan, joka tuntee myös vaikeuksissa olevien tarpeet, ja joka haluaa kilpailla menojen leikkaamisen sijasta julkisten palvelujen parantamisessa. Kaupunginjohtajan pitää puolustaa julkisia palveluja eikä ajaa niiden siirtämistä kilpailuttamalla yksityiseksi bisnekseksi. Helsinki tarvitsee uutta poliittista kulttuuria, jossa päätöksiä ei tehdä pienessä sisäpiirissä vaan yhdessä asukkaiden ja työntekijöiden kanssa.

SKP:n ja asukaslistan ryhmä ehdottaa, että valtuusto palauttaa kaupunginjohtajan viran täyttämisen uudelleen valmisteltavaksi uutta hakumenettelyä varten. Näin valtuusto voi ottaa takaisin pienen sisäpiirin itselleen kaappaaman päätösvallan ja luoda uuden tilanteen, jossa on mahdollista avata nyt pelkäksi muodollisuudeksi typistetty hakuprosessi uusille nimille ja todelliselle keskustelulle ehdokkaiden linjoista Helsingin kehittämisessä.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »