Espanjan työmarkkinoilla eri suuntaan kuin Suomessa

16.1.2022

 

Espanjan vasemmistohallituksen kommunistinen työministeri Yolanda Díaz on saanut läpi merkittävän työlainsäädännön reformin. Se rajoittaa työnantajien mahdollisuutta teettää jatkuvasti määräaikaisia pätkätöitä, vakinaistaa osan pätkätyösuhteista ja edellyttää toistaiseksi voimassa olevien normaalien sopimusten tekemistä nykyistä laajemmin myös alihankkijoilta. Samalla reformi palauttaa oikeistohallituksen aikana yritystasolle siirretyn palkkojen ja työehtojen sopimisen ensi sijassa ammattiliittojen tasolle, toimialoittain tehtäviin sopimuksiin. Lisäksi hallitus parantaa työttömyyskorvauksia ja työterveydenhuoltoa.

Mielenkiintoista on myös se, että vasemmistohallitus otti työlakien reformin osaksi Euroopan unionin talouden elpymispaketin kansallista toteuttamisohjelmaa. EU-komission vaatimusten takia hallitus joutui neuvottelemaan viime vuoden puolella pitkään työmarkkinajärjestöjen kanssa ja lykkäämään työnantajaliiton takia joitain osia uudistuksesta.

Oikeisto ja äärioikeisto yrittävät edelleen kaataa tämän reformin, jonka Podemos ja Yhtynyt vasemmisto asettivat keskeiseksi tavoitteeksi lähtiessään sosialidemokraattien johtamaan hallitukseen. Työministerin työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvotteleman sopimuksen uskotaan turvaavan lakimuutosten hyväksymisen parlamentissa.

Suomessa Sanna Marinin hallitus kulkee päinvastaiseen suuntaan. Se valmistautuu päättämään helmikuussa ”työllisyystoimista”, joilla on tarkoitus vähentää julkisia menoja ja esillä on taas uusia heikennyksiä työttömyysturvaan. Kukaan ei ole hallituksessa edes esittänyt EU:n elvytyspaketin käyttämisestä pätkätyösuhteiden muuttamiseen vakinaisiksi ja työttömyysturvan parantamiseen. Suomessa hallitus on hiljaisesti sunannut työnantajaliittojen pyrkimykset edetä juuri siihen suuntaan, josta Espanjassa palataan takaisinpäin, eikä hallitus ole osoittanut lisää rahaa edes suoraan valtion rahoituksen pohjalla tehtäviin kunta- ja sote-alojen työehtosopimuksiin.

 

(Artikkelin kuvassa Espanjan hallituksen työministeri, varapääministeri Yolanda Díaz)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »