EU:n perustuslain kaatuminen Ranskassa myös Suomen ja Euroopan etu

1.5.0005

Puheenvuoroja


Vappua on vietetty yli sata vuotta työväen kansainvälisenä mielenosoituspäivänä. Suomen työväenliikkeessä väiteltiin aluksi siitä, onko tämä liian varhain keväällä, mutta kansainvälinen solidaarisuus voitti kylmien säiden pelon.

Tänään ihmisten enemmistön edut ja pyrkimykset törmäävät entistä kansainvälisempään suurpääoman mahtiin. Siksi myös vastavoimien ja vaihtoehtojen on oltava entistä kansainvälisempiä. Vapun sanoma työväen kansainvälisestä solidaarisuudesta on erityisen ajankohtainen kaikkialla siellä, missä yritetään asettaa eri maiden työläiset kilpailemaan toisiaan vastaan tai lietsoa rasismia.

Syksyllä tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Suomen työväki yhdisti voimansa vuoden 1905 suurlakkoon. Se avasi tien yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden toteuttamiselle. Nyt tältä äänioikeudelta ollaan viemässä sisältöä ja vaikutusta Euroopan unionille esitetyllä perustuslailla.

Euroopan unionin perustuslailla aiotaan julistaa ensisijaiseksi markkinoiden ja pääoman vapaus. Työväenliikkeen kamppailulla saavutetut perusoikeudet ja julkiset palvelut aiotaan muuttaa EU:n perustuslailla ja palveludirektiivillä kauppatavaraksi. Euroopan unionista ollaan tekemässä sotilasliitto, joka on valmis ajamaan USA:n tavoin imperialistisia etuja hyökkäyssodilla.

Euroopan kommunistiset ja eräät muut vasemmistopuolueet kokoontuivat viikko sitten Prahassa voimistamaan yhteistä kamppailua Euroopan unionin perustuslakia ja militarisoimista vastaan. Ranskassa, Hollannissa ja eräissä muissa maissa voimistunut vastustus voikin pysäyttää EU:n perustuslain etenemisen. Se olisi myös meidän suomalaisten ja koko Euroopan etu.

Suomalaisen valtaeliitin epäluottamusta kansaa ja demokratiaa kohtaan kuvaa se, että perustuslaista ei täällä uskalleta eikä haluta järjestää kansanäänestystä. Suomen kommunistinen puolue on kansanäänestyksen puolesta ja EU:n perustuslakia vastaan.


Presidenttiehdokkailta kanta EU:n militarisoimista ja Natoa vastaan

Aseet vaikenivat Euroopassa 60 vuotta sitten. Toisen maailmansodan historiaa yritetään tänään kirjoittaa uudelleen kylmän sodan voittajille mieleisemmäksi. Tosiasia on kuitenkin se, että Neuvostoliitolla ja kommunistisella liikkeellä oli ratkaiseva osuus fasismin voittamisessa. Tosiasia on myös se, että Suomi osallistui maailmansotaan Hitlerin Saksan rinnalla.

Tänään sotaa ja kuolemaa kylvää Yhdysvaltojen johdon pyrkimys maailmanherruuteen. Taloudellisesti yhä epävarmemmalla pohjalla oleva USA pyrkii varmistamaan asevoimalla energiavarojen, markkinoiden ja kansainvälisen järjestelmän kontrollin. Mutta mahtavinkaan asevoima ei ole kyennyt tukahduttamaan Irakin kansan vastarintaa. Tämän vapun keskeinen vaatimus onkin Irakin sodan ja miehityksen lopettaminen.

Suomessa alkaa kahden viikon kuluttua Euroopan suurimpiin kuuluva ilmasotaharjoitus, johon on tulossa myös Irakissa laitonta miehityssotaa käyvien maiden hävittäjiä. Suomessa aiotaan harjoitella Nato-maiden kanssa hyökkäyssodankäyntiä. Tämä on esimerkki siitä, miten vaaralliselle tielle Lipposen ja Vanhasen hallitusten varaukseton osallistuminen Euroopan unionin sotilaalliseen toimintaan on vienyt.

Me kommunistit vetoamme kaikkiin rauhanpolitiikan ja liittoutumattomuuden kannalla oleviin: Suomesta ei saa tehdä Nato-hävittäjien hyökkäyssotien harjoituskenttää. On jo korkea aika pysäyttää Suomen hivuttaminen EU:n kautta sotilasliittoon ja Natoon. Myös presidenttiehdokkailta on syytä edellyttää selviä kannanottoja EU:n taistelujoukkoihin osallistumista, Nato-jäsenyyttä ja USA:n sotapolitiikkaa vastaan.


Pääomatulot kunnallisveron piiriin

Paavo Lipposen hallitus lupasi puolittaa työttömyyden, mutta puolitti sen sijaan työttömyysturvan. Matti Vanhasen hallitus puolestaan lupasi 100 000 uutta työpaikkaa, mutta on päättänyt budjetin menokehyksissä puolittaa lähivuosina julkiselta sektorilta eläkkeelle siirtyvien työpaikat. Hallitus ajaa myös kuntia karsimaan lähipalveluja ja työpaikkoja. Kilpailuttamalla yksityistetään kuntien palveluja, heikennetään työntekijöiden asemaa ja pirstoa palvelukokonaisuuksia.

Samaan aikaan pääomatulot kasvavat Suomessa nopeammin kuin missään muussa EU-maassa. Viime vuonna pörssiyhtiöt jakoivat osinkoja enemmän kuin koskaan ennen, yli 7 miljardia euroa. Se on reilusti yli kolme kertaa enemmän kuin työministeriön koko vuoden budjetti ja puolitoista kertaa enemmän kuin kaikki kuntien valtionosuudet yhteensä. Näistä osinkotuloista ei makseta senttiäkään veroa kunnille.

Kapitalistien ahneutta kuvastaa se, että satojen miljoonien voittoja tekevät metsäteollisuuden suuryhtiöt ajavat työaikojen pidentämistä jopa 12 tuntiin, sairausajan korvausten leikkaamista, lomautusten helpottamista ja vuokratyövoiman käytön lisäämistä. Paperityöläisten lakkokamppailuissa onkin kyse periaatteellisesti tärkeästä taistelusta, joka ansaitsee myös muiden alojen ammattiliittojen tuen.

Muutenkin on kerta kaikkiaan sietämätöntä, että työpaikkoja ja julkisia palveluja karsitaan, vaikka Suomessa on rahaa enemmän kuin koskaan. Työn ja pääoman välisen tulojaon muuttaminen palkansaajien hyväksi on avain myös työllisyyden parantamiseen. Myös kuntien palveluihin löytyy lisää rahaa saattamalla pääomatulot kunnallisveron piiriin.

Me kommunistit vaadimme työttömyysturvan, opintotuen, eläkkeiden ja muun toimeentuloturvan vähimmäistason nostamista 750 euroon kuukaudessa. Karsimalla armeijan Nato-aseiden hankintoja löytyy lisää rahaa työllistämiseen, julkisiin palveluihin, ympäristön suojelemiseen ja kehitysmaiden auttamiseen.


Tarvitaan vasemmistopuolue, joka ei myy aatteitaan ministerin raidoista

Suomessa tarvitaan rehellinen vasemmistopuolue, joka puolustaa heikommassa asemassa olevia eikä myy periaatteitaan ministerin raidoista. Suomessa tarvitaan kapitalismia vastaan taisteleva puolue, joka ei ole luopunut sosialismin aatteista ja päämäärästä. Suomessa tarvitaan puolue, joka on osa kansainvälistä työväenliikettä eikä sopeudu Euroopan unionin ja globaalin kapitalismin komentoon.
Tällainen puolue on. Se on Suomen kommunistinen puolue.
Suurlakosta sata vuotta sitten alkanut työväenliikkeen nousu ja fasismista 60 vuotta sitten saavutettu voitto osoittavat, että kannattaa taistella ja että yhteisrintamassa voimme voittaa. Toisenlainen Suomi ja maailma on mahdollinen!

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »