Euroopan vasemmisto valmistautuu kongressiin

19.11.2010

Euroopan vasemmiston valmistautuu kongressiin

Pariisiin kokoontuu 3.-5. joulukuuta lähes kolme sataa kommunististen, sosialististen ja punavihreiden puolueiden edustajaa ja joukko kutsuvieraita kolmanteen Euroopan vasemmiston kongressiin. Pääasiana kongressissa on päättää poliittinen toimintaohjelma seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Asialistalla on myös monia kannanottoja ja Euroopan vasemmiston johdon valinta. Pariisissa on myös naisverkoston ja muita tapaamisia.
Euroopan vasemmisto on vuonna 2004 perustettu eurooppalainen järjestö ja yhteistyöverkosto. Sen jäsenenä on 27 puoluetta ja tarkkailijana 11 puoluetta. SKP on osallistunut sen toimintaan alusta alkaen, ja nykyisin jäsenenä ovat Suomesta sekä SKP että Vasemmistoliitto.

Toimintaohjelma käsittelyssä

Poliittisen toimintaohjelman luonnos on nyt jäsenpuolueiden käsittelyssä. SKP on julkaissut kotisivuillaan siitä alustavan suomenkielisen käännöksen. SKP:n keskuskomitea on pyytänyt luonnokseen kommentit tämän kuun loppuun mennessä.
Luonnos lähtee siitä, että nykyinen kriisi on ”markkinoiden ylivallan ja suurpääoman kriisi, globalisoituneen finanssikapitalismin kriisi”. Tiukempi sitoutuminen EU-politiikkaan vain pahentaa kriisiä. Ohjelmassa hälytetään äärioikeiston ja rasismin uhkasta.
Luonnoksessa vaaditaan kriisistä vastuussa olevia maksamaan sen laskut, politiikan irrottamista rahoitusmarkkinoiden otteesta ja voitontavoittelun logiikan hylkäämistä.


”Emme maksa teidän kriisiänne”

Luonnoksen noin 15 sivulla esitetään monia aloitteita taistelusta kriisiä vastaan, työttömyyden ja köyhyyden torjumisesta sekä uudesta kehityksestä. Ne ulottuvat strategisesti tärkeiden sektoreiden, kuten pankkijärjestelmän, yhteiskunnallisesta omistuksesta sosiaalisen polkumyynnin torjumiseen. Siinä ehdotetaan eurooppalaista minimipalkkaa, joka on vähintään 60 prosenttia kunkin maan keskipalkasta. Samalla on tehtävä laittomaksi maksaa ulkomaisille työntekijöille vähemmän kuin työskentelymaassa yleensä.
Lisäksi esitetään mm. kunnollista perusturvaa ja riittäviä eläkkeitä, työajan lyhentämistä ansiotasoa alentamatta, pääomatulojen ja keinottelun verottamista, investointeja julkisiin palveluihin ja yksityistämisen lopettamista.
 

Joukot pois Afganistanista

Ohjelmassa hahmotellaan uutta kehityksen suuntaa, joka perustuu aseidenriisuntaan, ylikansallisten yhtiöiden vallan murtamiseen, uusiutuvaan energiaan ja energian säästöön, maahanmuuttajien ja vähemmistöjen oikeuksien puolustamiseen, jokaiselle kuuluvien perusoikeuksien turvaamiseen ja laajaan demokratiaan.
Luonnoksessa esitetään joukkojen vetämistä pois Afganistanista ja Irakista, oikeutta Palestiinalle, Kuuban saarron lopettamista ja Naton purkamista.

Toisenlaiseen maailmaan

Asiakirjaa on valmisteltu keväästä alkaen työryhmässä, jossa olen SKP:n edustajana. Tässä valmistelussa tavoitteet ovat täsmentyneet samalla kun joukkotoiminnan ja luokkataistelun näkökulma on vahvistunut luonnoksessa. Kyse ei ole vain eurooppalaisella tasolla esitettävistä vaatimuksista vaan ennen muuta yhteisestä kamppailusta, joka ulottuu ruohonjuuritasolta Brysseliin ja on osa kansainvälistä kapitalisminvastaista liikettä.
Lähiajan tavoitteet yhdistetään luonnoksessa Euroopan vasemmiston visioon radikaalisti toisenlaisesta maailmasta ja sosialismin päämäärään. Siinä todetaan, että ”emme voi parantaa maailmaa, jos emme pelasta sitä, mutta voimme pelastaa maailman parantamalla sitä.”

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »