Hakaniemen hallin peruskorjaus ja vuokrankorotusten kohtuullisuus

26.8.2015

Viime vuonna 100-vuotisjuhlia viettänyt Hakaniemen halli on peruskorjauksen tarpeessa. Hankkeen valmistelu on kuitenkin herättänyt hallin kauppiaissa ja monissa asiakkaissa huolta: Ovatko vuokrat nousemassa kohtuuttomasti? Säilyykö talon luonne perinteisenä kauppahallina? Säilyvätkö hallikauppiaiden toimintamahdollisuudet pitkän remontin aikana?

Paljon keskustelua on herättänyt toiseen kerrokseen esitetty à la carte –ravintola, yläkerran myyntipaikkojen väheneminen ja maan alle rakennettavat tilat. Aiheellisesti on kysytty, tarkoittaako Helsingin kaupungin ”ruokakulttuuristrategia” vain ravintoloita ja valmisruokaa? Onko unohdettu hyvien ruokakauppojen ja hyvien kotimaisten raaka-aineiden merkitys?

Kauppiaat esittivät halvemman suunnitelman remontille ja ovat olleet tyytymättömiä siihen, ettei heitä ole kuunneltu alusta alkaen suunnitelman valmistelussa. Nyt käsiteltävässä esityksessä on tultu eräiltä osin kauppiaita vastaan lupaamalla, että heitä kuullaan, heille tarjotaan mahdollisuus palata vanhoille paikoilleen ja että hallin perusluonne säilyy.   Paljon riippuu siitä, millainen tulee olemaan vuokrataso hallissa. Tässä esityksessä ei kerrota tarkemmin, mikä se tulee olemaan. Todetaan, että kauppiailta perittävän vuokran pitäisi kattaa Tilakeskuksen Tukkutorilta perimä vuokra. Toisaalta sanotaan, että vuokraa määriteltäessä pitää ottaa huomioon hallin toiminnan ja perusluonteen jatkuvuus, kaupankäynnin taso ja vastaavien tilojen markkinavuokra.

Ehdotan seuraavan ponnen: Valtuusto edellyttää, että Hakaniemen hallin kauppiaiden kanssa neuvotellaan remontin jälkeisistä sopimuksista niin, että vuokrat eivät kohoa kohtuuttomasti.

Lopuksi vielä kysymys apulaiskaupunginjohtajalle: Onko jo tiedossa, missä ja mikä tulee olemaan kaupungin hallikauppiaille lupaama väliaikainen tila? Hallikauppiaille on tietysti tärkeä olla mukana senkin valmisteluissa ja tietää mahdollisimman pian väistötiloista.

(Ponsiesitys jäi täpärästi yhden äänen päähän vaadittavasta 43 äänen enemmistöstä, 42 valtuutettua kannatti.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »