Hallituksen peruttava Adex05-ilmasotaharjoitus

5.4.2005

Hallituksen peruttava Adex05-ilmasotaharjoitus 


Irakissa sotaa käyvän USA:n ja eräiden muiden Nato-maiden taisteluhävittäjiä on tulossa Suomessa toukokuussa järjestettäviin monikansalliseen ilmasotaharjoitukseen Adex05. Kyse on Euroopan tämän vuoden suurimpiin lukeutuvasta ilmasotaharjoituksesta, jossa harjoitellaan myös hyökkäyksellistä ilmasotaa.

Sotaharjoitusten järjestäminen Nato-maiden kanssa on jo sinällään ristiriidassa Suomen liittoutumattomuuden kanssa, katsoo SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen.
— Mutta hyökkäyksellisen sodankäynnin harjoitteleminen parhaillaan Irakissa laitonta hyökkäys- ja miehityssotaa käyvän USA:n ja sen kumppaneiden kanssa on kerta kaikkiaan hävytöntä ja heittää laittomien sotien hyväksymisen varjon Suomenkin politiikan päälle.
— Samalla se on hätkähdyttävä osoitus siitä, miten pitkälle keskustan ja sosialidemokraattien johtama hallitus on valmis menemään EU:n yhteisen sotilaallisen toiminnan kehittämisessä ja kytkemisessä USA:n johtamaan sotaliittoon.
— Tälle Suomen hivuttamiselle Natoon on saatava sulku. Hallituksen on peruttava Adex05 –ilmasotaharjoitus, vaatii Hakanen.

Tuhat lentotuntia

Ilmavoimien mukaan harjoitukseen osallistuu Yhdysvaltojen ilmavoimien Lakenheathiin Englantiin sijoitetusta 48.lentotaisteluyksiköstä 8 F-15C hävittäjää, Ranskasta 6 Mirage 2000-5 hävittäjää, Hollannista 10 F-16MLU –hävittäjää, Ruotsista 6 Gripen-hävittäjää ja Suomesta 20 F-18 Hornet-hävittäjää ja 8 Hawkia. Kaikkiaan mukana on 58 konetta ja noin 700 sotilasta.

Suomen ilmavoimien osalta harjoituksen päätavoitteena on parantaa kykyä osallistua EU:n sotilaallisiin operaatioihin. Harjoitus liittyy myös Naton rauhankumppanuusohjelmaan.

Harjoituksen pääpaino on ilmasta ilmaa tapahtuvassa toiminnassa. Lisäksi simuloidaan ilmasta maahan –toimintaa. Harjoituksissa aiotaan lentää noin tuhat tuntia. Suomen ilmavoimien mukaan ”harjoituksen skenaariot rakennetaan siten, että harjoituksen alkupuoliskolla keskitytään 2-3 osallistujamaan väliseen ilmataisteluharjoitteluun”. Sen jälkeen ”skenaariot vaikeutuvat ja lento-osastot kierroksissa kasvavat”.
— Pääpaino on monikansallisissa yhteistoimintaoperaatioissa, joissa on sekä puolustuksellisia että hyökkäyksellisiä ilmataisteluosia, kerrotaan ilmavoimien nettisivuilla.

Toukokuun 13.-27.päivänä järjestettävissä harjoituksissa aloitetaan varsinainen lentotoiminta maanantaina 16.toukokuuta. Lentotoiminta-alue on Selkämerellä Porin edustalla, Kalajoki-Kiuruvesi-Jyväskylä-Kauhajoki –välisellä alueella sekä noin 80 kilometrin säteellä Pirkkalan lentokentästä. lentokorkeudet ovat 300 – 14 000 metriä.
 

 

 

© 2023 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »