Helsingille 504 miljoonan euron ylijäämä

28.6.2020

Helsingin kaupunkikonsernin tilinpäätös viime vuodelta osoittaa 504 miljoonan euron ylijäämää. Kaupungin oman toiminnan osuus ylijäästä on 379 miljoonaa ja loput muodostuvat Helenin ja kaupungin muiden yhtiöiden ja liikelaitosten voitoista.

Kaupungin toimintamenot olivat 4,5 miljardia ja investoinnit 780 miljoonaa. Lainasaamisia oli 1,95 miljardia, mikä on noin kaksi kertaa enemmän kuin velkoja. Kuntakonsernin rahavarat olivat vuoden lopussa 1,5 miljardia ja taseeseen on kertynyt edellisten vuosien ylijäämiä jo 5,2 miljardia.

Samaan aikaan kaupungin palveluissa on liian vähän työntekijöitä. Sosiaali- ja terveystoimen henkilöstö jätettiin ainoana henkilöstöryhmänä vaille tulospalkkiota sillä perusteella, että toimialan johto käytti ostopalveluihin enemmän rahaa kuin oli budjetoitu.

Koronapandemian etulinjassa työskenteleviä sote-ammattilaisia on puheissa kiitelty ”arjen sankareina”. Mutta elättääkö sankaruus, kysyivät sosiaali- ja terveystoimen JHL:n luottamusmiehet kaupunginhallitukselta – vastausta saamatta.

SKP:n Helsingin piiri vaatii ohjaamaan Helsingin ylijäämistä heti osa muun muassa peruspalveluihin, työllistämiseen ja työntekijöiden palkkauksen parantamiseen.

 

(Julkaistu Tiedonantaja-lehdessä 6/2020)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »