Helsingin 450 miljoonan ylijäämistä riittäisi rahaa palveluihin

13.10.2023

 

Miksi kaupunki kerää valtavia ylijäämiä samaan aikaan kun palveluissa on jatkuva pula resursseista? Keitä varten kaupunki on olemassa, jos rahavaroja kasvatetaan asukkaiden ja työntekijöiden hyvinvoinnin kustannuksella?

Helsingin kaupungin viime vuoden tilinpäätös oli 364 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tänä vuonna voittoa tulee vielä enemmän, peräti 457 miljoonaa, kertoo kaupungin talouden uusin seuranraportti 2/2023.

Helsinki on tehnyt ylijäämää joka vuosi jo kaksi vuosikymmentä. Vaikka ylijäämistä iso osa on käytetty investointeihin, ovat myös kaupungin pankkitileillä ja kassassa makaavat rahavarat kasvaneet moninkertaisiksi. Rahaa jäi viime vuonna käyttömenojen ja investointien jälkeen vielä 230 miljoonaa.

Tämän vuoden alkaessa kaupungin tileillä ja kassassa oli 1,4 miljardia euroa. Koko kaupunkikonsernin rahavarat olivat yhteensä 1,8 miljardia. Lainasaataviakin on reippaasti enemmän kuin velkoja.

Useimmissa kunnissa jaetaan niukkuutta nyt kun budjetteja valmistellaan. Helsingissä päättäjillä on mahdollisuus tehdä palvelujen määrärahoihin tasokorotus, jota välttämättä tarvitaan. Tämä koskee myös sote-palveluja, joista Helsinki päättää itse sote-uudistuksessa saamansa erityisaseman perusteella.

(Helsingin Sanomien mielipidesivu 12.10.2023)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »