Helsingin budjettiin tarvitaan iso remontti

17.10.0007

Puheenvuoroja


SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä vaatii useiden kymmenien miljoonien lisäyksiä Helsingin kaupunginhallituksen ryhmien sopimaan budjettiesitykseen vuodelle 2008.

— Kaupunginhallituksen esitys jatkaa peruspalvelujen alibudjetoimista eikä tuo korjausta työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyteen, arvostelee kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.

— Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen budjettiin on esitetty vain nimelliset kolme prosenttia enemmän kuin tämän vuoden menojen toteutuma. Tällaisella inflaatiotarkistuksella ei korjata vanhustenpalvelujen, terveydenhoidon, lastensuojelun ja monien muiden peruspalvelujen puutteita.

— Palkkamenoihin ensi vuodella varattu lisäys ei riitä kunnolla edes kunta-alalla sovittuihin palkankorotuksiin. Henkilöstöryhmien esittämän palkkatason korjaamisen torjuminen on täysin väärä linja, joka uhkaa johtaa erityisesti terveys- ja sosiaalipalvelut kriisiin. 

SKP:n ja asukaslistan ryhmä kokoaa parhaillaan avoimissa asukastilaisuuksissa ehdotuksia budjettiesityksen korjaamiseksi, kertoo Hakanen.

— Aiomme tuoda valtuustoon muun muassa esitykset siitä, että kaupungin satojen miljoonien ylijäämistä ohjataan useita kymmeniä miljoonia lisää sosiaali-, terveys- ja muihin peruspalveluihin. Toinen keskeinen vaatimus on työntekijöiden palkkojen jälkeenjääneisyyden korjaaminen Helsinki-lisällä, johon esitämme 30 miljoonan euroa. Kolmanneksi esitämme joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuksista luopumista ja liikenneinvestointien suuntaamista keskustatunnelin sijasta joukkoliikenteeseen. Neljäs iso muutosesitys koskee kaupungin omilta palveluiltaan perimien markkinaehtoisten sisäisten vuokrien alentaminen omakustannuspohjalle.

SKP:n ja asukaslistan ryhmä ei hyväksy kaupunginhallituksen esittämää pitkäaikaissairaanhoidon paikkojen vähentämistä eikä kunnan omien sosiaali- ja terveyspalvelujen laajenevaa muuttamista yksityisiltä firmoilta tehtäviksi ostopalveluiksi.

Hakanen muistuttaa, että Helsingin kaupungin ja sen liikelaitosten tulot ylittävät jatkuvasti budjetissa ennakoidun tason. Viime vuodelta ylijäämää kertyi peräti 395 miljoonaa ja tämänkin vuoden tulosennuste on lähes 200 miljoonaa ylijäämäinen.

 

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »