Helsingin liikuntatoimen ”Pikku-Business Finland”

8.5.2020

 

Monissa eurooppalaisissa metropoleissa pyritään lisäämään viheralueita. Metropoliksi haikailevassa Helsingissä sen sijaan lohkotaan Keskuspuistosta tontteja rakentamiselle ja esitetään jopa Lapinlahden puistoon hotelli- ja asuntorakentamista.

Keskuspuiston kapeimpaan kohtaan, Pirkkolanmetsään ollaan nyt vuokraamassa tontti yksityisen yhtiön liikuntahallille. Hallin alle jäisi vanhaa kalliometsää ja suosittuja ulkoilureittejä.

Keskuspuistoryhmä esitti hallin sijoittamista jommalle kummalle vieressä olevalle puolityhjälle isolle parkkialueelle. Hallin alle voisi tarvittaessa sijoittaa pysäköintipaikkoja. Mutta kaupunginhallitus siunasi Pirkkolanmetsään rakentamisen, jopa antoi poikkeusluvan lisätä rakennuksen kerrosalaa asemakaavaan merkitystä.

Yksityistä hallibisnestä veronmaksajien rahoilla

Erikoisia ovat Helsingin johtajien ja liikuntatoimen kuviot muutenkin tässä hallihankkeessa.

Tontti ollaan vuokraamassa Pirkkolan liikuntahalli Oy:lle. Se on perustettu syyskuussa 2018, kun hallihanketta alettiin viritellä. Yhtiö ei ole tähän päivään mennessä toimittanut kaupparekisteriin yhtään tilinpäätöstä.

Yhtiön oma pääoma on vain lain vaatima minimi eli 2 500 euroa. Kaupunki on luvannut sille 5,3 miljoonaa euroa lainaa (20 vuoden takaisinmaksuaika ja pelkkä peruskorko), jolle ei ainakaan päätöksessä edellytetty yhtiöltä mitään vakuutta. Normaalisti kaupunki edellyttää, että kaupparekisteritiedot ovat kunnossa ja ainakin edelliseltä vuodelta löytyy toimintaa. Yhtiö on hakenut lisäksi valtiolta avustusta hallin rakentamiseen.

Pirkkolan liikuntahalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja on Kirsi Eräkangas, joka rikastui joitain vuosia sitten myymällä ohjelmistoyritys Beswaren osakkeita. Hallituksen jäsen Tapani Väljä on sijoittaja, entinen Spondan talousjohtaja, Toni Pihamaa sähköisiä pilvipohjaisia palveluja myyvän firman johtohenkilöitä ja neljäs jäsen Jukka-Pekka Eräkangas pyöritti ohjelmistoyritystä, jonka toiminta on lakannut.

Urheilutaustaa yhtiön hallituksen jäseniltä löytyy. Mutta kun yhtiön toiminnasta ja taloudesta ei löydy muuta tietoa, voi kysyä, pyörittääkö Helsingin ”urheilupuolue” omaa ”Pikku Business Finlandia”?

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »