Helsinki ei luovu Helenistä, mutta Helen voi luopua osasta omistuksiaan

16.2.2023

 

Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto ei hyväksynyt kaupungin energiayhtiö Helenille esitettyä omistajastrategiaa, jolla Helenin omistuksesta miltei puolet olisi voitu myydä sijoittajille tai muille yhtiöille. Konsernijaosto poisti esityksestä kohdan omistajapohjan muuttamisesta ja lisäsi maininnan, että kaupunki ei luovu Helenin omistuksesta.

Pormestari Juhana Vartiaisen (kok) alaisuudessa valmisteltuun ehdotukseen omistajastrategiaksi jäi kuitenkin epämääräinen linjaus, jonka mukaan Helen-konserni ”voi strategisesti tärkeitä verkkoja lukuun ottamatta luopua omistuksista, joiden säilyttäminen ei ole perusteltua”.

Kun nostin julkisuuteen konsernijaostolle valmistellun esityksen ja vastustin Helenin pilkkomista ja myymistä, Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) puolusteli esitystä sillä, että ”tässä tehdään vain mahdolliseksi myydä” ja että hänen tiedossaan ei sellaisia hankkeita ole (HS 30.1.). Nyt konsernijaostossa esitykseen tehtyjä muutoksia vastusti vain Jussi Halla-aho (ps). Omistajastrategia menee seuraavaksi kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Hyvä, että konsernijaosto heräsi ja rajasi pois mahdollisuuden myydä osa, jopa miltei 50 % Helen-yhtiöstä. Minusta näin tärkeä omistajastrategia on syytä viedä valtuuston päätettäväksi ja myös rajata esityksen epämääräisen lavea kohta mahdollisuudesta myydä osia Helen-konsernista.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »