Helsinki muistuttaa saitaa Roope Ankkaa

24.11.2016

– Helsingin Sanomat, mielipidesivu 24.11.2016

Helsingin kaupunki tekee tänä vuonna noin 446 miljoonaa euroa ylijäämää. Sen päälle tulevat vielä kaupunginyhtiöiden voitot. Lisäksi pankkitileillä on satoja miljoonia aiempien vuosien ylijäämiä. Lainasaataviakin on satoja miljoonia enemmän kuin velkaa.

Kun kassa pursuaa rahaa, voisi kuvitella, että ensi vuoden budjetissa lisätään rahaa palveluihin, työllistämiseen ja muihin perustehtäviin. Niihin aiotaan kuitenkin käyttää entistä vähemmän rahaa, vaikka myös ensi vuoden budjettiesitys on 120 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Helsingillä menee siis hyvin, mutta meneekö helsinkiläisillä?

Kaupungin toimintamenot vähenevät, vaikka asukkaiden määrä kasvaa vuodessa 6 500 – 8 000. Päiväkoti-ikäisten määrä kasvaa yli 600 vuodessa, mutta varhaiskasvatukseen esitetään budjetissa miljoona euroa vähemmän kuin tänä vuonna käytetään. Opetuksen määrärahojen pieni korotus ei kata edes oppilaiden määrän aiheuttamaa menojen lisäystä. Vanhusten määrä kasvaa, mutta heidän palveluihinsa on vähemmän rahaa. Myös nuoriso-, kirjasto-, kulttuuri- ja liikuntapalveluista leikataan. Työllistämisen sijaan varaudutaan maksamaan työttömyyden pahenemisesta ns. sakkomaksuna Kelalle työmarkkinatuen kuntaosuutta ensi vuonna jo 65 miljoonaa, mikä on enemmän kuin käytetään työllisyyden hoitoon. Myös maahanmuuttajien ja pakolaisten kotouttamisen ja työllistämisen määrärahat vähenevät.

Helsingin kaupungin johto muistuttaa saitaa Roope Ankkaa, joka istuu valtavan rahakasan päällä. Kaupunki voisi ohjata ylijäämistä osan palveluihin, työllisyyteen, joukkoliikenteeseen ja muun muassa asumiseen.

Kaupunginvaltuusto äänestää seuraavassa kokouksessa siitä, onko ylijäämien ja liikevoittojen tavoittelu tärkeämpää kuin helsinkiläisten palvelut, työllisyys ja hyvinvointi. Samassa kokouksessa päätetään tuetaanko Guggenheim-hanketta suoraan ja välillisesti 20 vuoden aikana yhteensä yli 200 miljoonalla eurolla. Itse en hyväksy verovarojen käyttämistä suuren rahan Guggenheim-säätiön tukemiseen, kun samaan aikaan leikataan kaupungin omia kulttuuri- ja muita palveluja.

YRJÖ HAKANEN
Helsingin kaupunginvaltuutettu
SKP ja Helsinki-listat

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »