Helsinki nostaa taas tonttivuokria

3.2.2022

Helsingin kaupungin perimien tonttivuokrien korotuksista on käyty aikaisemmin kaupunginvaltuustossa kovaakin vääntöä, mutta eilen siirtyminen markkinavuokriin ja niiden myötä korkeampiin tonttivuokriin hyväksyttiin yksimielisesti.

Pormestari Juhana Vartiainen väitti asiaa esitellessän, että esityksellä ”ei ole haitallisia sivuvaikutuksia kaupunkitaloudelle” vaan se on hyvä sekä kaupungin että kaupunkilaisten näkökulmasta. Lausunto on todella erikoinen, koska päätöksen seurauksena asumisen hinta nousee, vaikka asumisen kalleus on jo nyt ongelma suurelle osalle asukkaista ja myös kaupungin kehitykselle.

Kaupungin maanvuokratuotot olivat viime vuonna noin 238 miljoonaa, josta 149 miljoonaa kerättiin asuntotonteilta. Tavanomaistakin koukeroisemmin kirjoitetun päätöksen perustelujen mukaan kaupunki saa jatkossa korkotason ym kehityksestä riippuen 80 vuoden vuokrakauden aikana noin 27 – 42 % nykyisellä käytännöllä kertyvää suuremmat tuotot tonttivuokrista. Vaikka tuottoprosentti aleni nykyisestä 4,0 prosentista 3,5 prosenttiin, nostavat markkinahinnoittelu ja tasotarkistukset vuokria huomattavasti enemmän.

Siirtyminen markkinaehtoisiin tonttivuokriin alkaa näkyä heti uusissa maanvuokrasopimuksissa ja muissa vähitellen, sitä mukaan kuin sopimukset tulevat kauden päättyessä uusittavaksi. Myös tähän asti Hitas-asuntotonteille myönnetty vuokrahuojennus päättyy tämän vuoden lopussa. Huojennusta tonttivuokriin jää vain ARA-rahoitettuun asuntotuotantoon, jossa ARA määrittää lain nojalla enimmäistason tonttikustannuksille.

Kokoomuksen puheenvuoroissa tonttivuokrien korottaminen nähtiin osana linjaa, jolla mahdollistetaan tuloverotuksen keventämistä. Samalla he esittivät, että jatkossa pitäisi myös vähentää säännellyn ara-vuokra-asuntotuotannon osuutta Helsingin asunto-ohjelmassa, ja tulee uusittavaksi ensi vuoden aikana.

Kaupunginhallituksen esitys hyväksyttiin äänin 76 -3, tyhjää 6. Asian palauttamista ja tyhjää äänestivät perussuomalaiset. Lopulta päätös hyväksyttiin yksimielisesti.

Yksimielinen päätös tonttien markkinavuokriin siirtymisestä ja kymmenien miljoonien lisätuottojen tavoittelu tonttivuokrilla kuvaa hätkähdyttävällä tavalla sitä, miten vahva yliote kokoomuksella on nykyisessä valtuustossa. Vasemmistolainen vaihtoehto on hukassa.

 

(Artikkelin kuva: helsinkikanava)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »