Helsinki yksityistämässä ruoka-, siivous- ja kiinteistöpalvelut

25.1.2022

 

Helsingin kaupunginhallituksen ryhmät ovat yksissä tuumin myymässä kaupungin ruoka-, siivous-, kiinteistö- ja turvapalveluja järjestävän Palmian. Pormestari Juhana Vartiaisen mukaan Palmian omistamiselle ei ole kaupungin strategiaan perustuvaa tarkoitusta.

Eikö koulujen, päiväkotien, hoivakotien, palvelukeskusten, sairaaloiden ja muiden kaupungin palvelujen ruokahuolto, siivous, kiinteistöhuolto, turvallisuus tai vaikka järjestyksenvalvonta ole kaupungin strategian mukaisia tehtäviä? Ovatko valtuuston kaupunkistrategiaan kirjaamat tavoitteet muun muassa lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnista sekä terveellisistä ja turvallisista tiloista vain tyhjiä lupauksia?

Kun kaupungin liikelaitoksena toiminut Palmia yhtiöitettiin vuonna 2014, sitä perusteltiin kilpailuttamisen tuomilla hyödyillä ja säästöillä, joita tavoiteltiin muun muassa siirtymällä työnantajalle edullisempaan työehtosopimukseen. Silloin vihreät ratkaisivat kokoomuksen ajaman yhtiöittämisen läpimenon valtuustossa äänin 43-41.

Palmian oli ennen yhtiöittämistä kannattava kunnallinen liikelaitos. Suuret yksityiset yritykset halusivat saada osan niistä rahoista, joilla Palmia järjesti palveluja. Kilpailuttamisen laajentaminen on vienyt osan Palmian tuottamista palveluista yksityisille alan suuryhtiöille. Toisaalta Palmian toimintaa on laajennettu eri puolille maata.

Kilpailuttaminen, huono johtaminen ja omistajan haluttomuus panostaa Palmian kehittämiseen ovat tuottaneet muutamana viimeksi kuluneena vuonna pientä tappiota. Kun pormestari nyt vetoaa jopa viime vuoden tappioihin, voi kysyä, onko pandemian oloissa edes kohtuullista ajatella, että Palmia tekisi liikevoittoa.

Nyt kaupungin johto aikoo siirtää koko Palmian yksityisiin käsiin. Kaiken lisäksi uusille omistajille luvataan kaupungilta laajoja palvelujen ostosopimuksia. Samalla kaupitellaan yli 2 000 osaavaa työntekijää ja laajaa palveluverkkoa.

Haloo vasemmisto?

Miksi kaupunginhallituksen konsernijaosto on päättänyt ryhtyä toteuttamaan tätä kokoomuksen ja Palmian isojen kilpailijoiden pitkään tavoittelemaa Palmian myymistä? Ovatko valtuustoryhmät hurahtaneet markkinauskoon – samaan aikaan kun koronapandemia on korostanut julkisten palvelujen merkitystä? Missä on avoimuus, kun päätös junailtiin konsernijaoston käsittelyyn ohi julkisen esityslistan?

Erityisesti SDP:n ja Vasemmistoliiton tuki Palmian myymiselle ihmetyttää. Ilmeisesti kaupunginhallituksen konsernijaostossa kukaan ei edes esittänyt vaihtoehtona Palmian myymiselle sen palauttamista vähitellen ns. in-house-yhtiöksi, sen talouden vahvistamista vähentämällä kaupungin ruoka-, siivous- ja muiden palvelujen kilpailuttamista sitä mukaa kuin nykyiset sopimukset päättyvät ja supistamalla Palmian levittäytymistä muualle maahan.

Kaupungin johto on samaan aikaan ulkoistamassa ja yksityistämässä myös työterveydenhuoltoa, pilkkomassa rakennuspalveluliikelaitos Staraa, siirtänyt kaksi terveysasemaa yksityiseksi bisnekseksi, yhtiöittämää ja pilkkoo HKL:n jne. – Haloo vasemmisto, missä nyt mennään?

 

(Artikkelin kuva Palmia)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »