Hieno dokumentti Agit Propista

6.9.2017

Agit Prop on saanut arvoisensa dokumenttielokuvan, Lauluja utopiasta. Jouko Aaltonen on koonnut ja ohjannut edesmenneen Peter von Baghin kesken jääneestä projektista hienon elokuvan, jonka pääsin eilen katsomaan Kino Korjaamolla.

Pekka Aarnio, Monna Kamu, Martti Launis, Sinikka Sokka ja kvartetin ”viides jäsen” Eero Ojanen kertovat elokuvassa Agit Propin tarinan. Sitä rytmittävät ja teemoittavat laulut ja kuvat kuudelta vuosikymmeneltä. Mukana on myös ennen näkemätöntä aineistoa muun muassa festivaaleilta Berliinissä ja Allenden Chilessä (vain muutama kuukausi ennen juntan kaappausta).

Elokuvassa tulee hyvin esille, miten korkeatasoinen, omaperäinen ja kansainvälinen Agit Prop on alusta alkaen ollut. Samalla käy selväksi, että Agit Propin uudessa tulemisessa ei todellakaan ole ollut kyse vain nostalgiasta. Laulut solidaarisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja rauhasta ovat tänäänkin ajankohtaisia, jopa entistä ajankohtaisempia.

Lauluja utopiasta kertoo myös Agit Propin periksiantamattomasta asenteesta. Vaikeinakin aikoina se on kantanut työväenliikkeen ihanteita ja toivoa paremmasta.

Dokumenttielokuva on tuotettu yhteistyössä Ylen kanssa. Lauluja utopiasta nähdäänkin varmaan myös Ylen kanavilla.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »