HOK-Elannon vaalista

4.5.2024

 

HOK-Elannon edustajiston vaalin tulokset on nyt julkaistu. Vaalissa äänesti yli 142 000 jäsentä ja äänestysaktiivisuus nousi hieman, 21 prosenttiin.

Vaalin häviäjiä olivat HOK-Elannon suurimat poliittiset ryhmät. SDP:n ja Kokoomuksen johtamat vaaliliitot menettivät molemmat kaksi paikkaa. Niillä on kuitenkin edelleen enemmistö 60-jäsenisessä edustajistossa.

Reilun osuuskaupan puolesta -listamme ei saanut paikkaan edustajistoon. Vaaliliittomme sai ääniä yhteensä 1 805, niistä 1 672 saivat kommunistit ja sitoutumattomat ja 133 Demokraattinen Liitto.

*****

Aloitteestamme käynnistynyt kampanja israelilaisten tuotteiden boikotoimiseksi sai hyvän vastaanoton ja nousi julkisuuteen Helsingin Sanomia myöten. Valituista edustajista joka viides allekirjoitti Sumud-verkoston vaalilupauksen Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistamien tuotteiden poistamiseksi osuuskaupan valikoimasta. Palestiina-solidaarisuudesta kertoo myös Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen aktiivin, Sadek Elwanin saama listamme toiseksi suurin äänimäärä.

Aiemmista osuuskauppavaaleista poiketen HOK-Elanto ei enää lähettänyt jäsenille mitään lehteä, jossa olisi kerrottu eri ehdokaslistojen tavoitteista. HOK-Elanto johtavat isojen puolueiden edustajat eivät selvästikään halunneet laajempaa keskustelua osuuskaupan suunnasta ja toiminnasta. Julkaisimme konkreettisen vaaliohjelman reilun osuuskaupan puolesta, mutta aika harva sai siitä tietoa.

*****

Kävimme ennen vaaleja keskusteluja yhteistyöstä muiden samansuuntaisia tavoitteita edustavien ryhmien kanssa. Positiivisena tuloksena oli se, että kommunistit olivat tällä kertaa samalla listalla ja sille tuli mukaan myös useita sitoutumattomia. Ääniä saimme osapuilleen saman verran kuin edellisissä osuuskauppavaaleissa.

Vasemmistoliitto ja Feministinen puolue eivät kiinnostuneet vaaliliiton solmimisesta. Eräiden sitoutumattomien listojen kanssa käytiin sen sijaan keskusteluja, mutta ne päättyivät erimielisyyteen suhtautumisesta äärioikeistolaiseen Bellator-listaan. Emme suostuneet auttamaan vaaliliitolla sen mahdollisuuksia saada paikka edustajistoon ja Vapauden Liitton pyrkimyksiä luoda pohjaa kuntavaaleihin. Tämän kannanottomme kuultuaan myös Asiakasomistajan Asialla teki saman johtopäätöksen.

*****

Osuuskauppavaali on ohi – mutta kamppailu lähipalveluista, työntekijöiden työehdoista ja osuuskaupan jäsenten vaikutusmahdollisuuksista jatkuu. Jatkamme myös israelilaisten tuotteiden boikotoimista niin kauan, kun Israel jatkaa kansanmurhaa Gazassa, Palestiinan alueiden laitonta miehittämistä ja apartheid-politiikkaa.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »