HOK-Elanto teki voittoa 50 miljoonaa

31.3.2020

 

Helsingin Osuuskauppa Elannon edustajiston kokous pidetään ensi viikolla koronaepidemian takia poikkeuksellisesti postikokouksena. Kokouksen isoin päätös koskee viime vuodelta kertyneen 49,2 miljoonaan euron ylijäämän käyttöä. Osuuskaupan hallitus esittää, että se jätetään ylijäämätilille.

Viime vuonna HOK-Elannon liikevaihto kasvoi noin 3 prosenttia ja oli yli 2,1 miljardia euroa. Sen markkinaosuus toimialueen päivittäistavarakaupasta oli lähes 43 prosenttia. Henkilökuntaa HOK-Elannossa oli hivenen yli 6 000, joista kokoaikaisia vain 46 prosenttia.

Ympäristökuormituksen vähentämisessä HOK-Elanto on saanut hyviä tuloksia. Energian käyttö on tehostunut 10 vuodessa 30 % ja sähköstä 80 % tuotetaan uusiutuvalla energialla. Tavoitteena on tehdä HOK-Elannosta hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Jätteistä 74 % menee uusiokäyttöön ja loput energiatuotantoon.

Nykyisen edustajiston viimeisen kevätkokouksen käsittelyyn tulevat myös osuuskaupan hallituksen vastaukset edustajistoaloitteisiin. Jätin itse edellisessä kokouksessa aloitteen lähikaupan edistämiseksi ja sosiaalisen eriarvoisuuden vähentämiseksi alentamalla ainakin joidenkin tuotteiden hintoja Alepa-myymälöissä ja laajentamalla lähikaupan verkostoa. Nyt hintataso Alepoissa on korkeampi kuin isompien S-markettien ja Prismojen. Samalla esitin, että lähikauppoihin palkataan lisää työntekijöitä, lisää lähiruuan, luomun ja reilun kaupan tuotteiden osuutta.

Vastauksessa aloitteeseen luvataan avata kahden seuraavan vuoden aikana vähintään 12 uuttaa Alepaa. Tarkoitus on selvittää, miten Alepa voi olla yhä paikallisempi myös tuotevalikoimassa.

Alepa-lähikauppojen hintatasoa HOK-Elannon hallitus ei kuitenkaan lupaa muuttaa edullisemmaksi. Tätä se perustelee muun muassa investointien rahoitustarpeilla, vaikka velkaa ei ole juuri lainkaan ja voittoa tehdään kymmeniä miljoonia.

Tämä linjaus on epäoikeudenmukainen, koska Alepoja käyttävät eniten pienituloiset. Lähikaupan edistäminen olisi myös ekologista, koska se vähentää liikennettä ja ilmastopäästöjä. Muun muassa tähän voivat osuuskaupan jäsenet ottaa nyt kantaa osuuskauppavaaleissa.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »