Huuhkaja-fanit ja sote-viranomaiset

29.6.2021
Suomen ottelusta jalkapallon EM-kisoissa Pietarissa muodostunut jonkinlainen koronalinko kertoo tietysti siitä, että jokaisella on vastuuta pandemian torjumisessa. Huuhkajien fanien Kööpenhaminan ottelun dramaattisissa vaiheissa saama maine näyttää haihtuneen hetkessä. Mutta samalla tapahtumat Venäjän rajalla herättävät kyllä taas kerran kysymyksiä siitä, ovatko kaikki STM:n, sairaanhoitopiirien ja avien johtavat virkamiehet tehtäviensä tasalla.
Miksi Pietariin ei saanut järjestää VR:n junakuljetuksia ja toteuttaa niissä & asemilla testaukset ym terveysturvallisuutta lisäävät toimet? Kuinka virkamiehet saattoivat kuvitella kaikkien Huuhkaja-fanien lähtevän paluumatkalle heti seuraavana aamuna? Eikö sairaanhoitopiirissä todellakaan kyetty varaamaan ennalta rajalle riittävästi testaajia ja hälyttämään heitä lisää, kun kuviteltujen aikataulujen virheellisyys kävi selväksi? Eikö kenellekään tullut mieleen varautua jo etukäteen aluehallintoviranomaisten kanssa tilanteen mahdollisiin yllätyksiin? Missä nukkuivat ministeriön päälliköt?
Toisaalta juhannuksen jalkapallo- ja festarikuvia katsellessa on kyllä helppo ymmärtää kulttuuriväen kovaa kritiikkiä eriarvoisesta asemasta, johon mm. teatterit, elokuvat ja monet muista kulttuuritapahtumista on koronarajoituksilla asetettu. Pandemian alkaessa, runsas vuosi sitten, tapahtumien erilaista kohtelua saattoi selittää lakien eroilla ja tilanteen yllättävyydellä. Toki varovaisuus on kaikilla aloilla pandemian suhteen paikallaan, mutta enää ei säädösten eroilla voi selittää eriarvoista kohtelua.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »