Hyvien veljien klubitasoitus

31.1.2008

 

Kaupunginvaltuuston eilinen kokous alkoi erikoisella tapauksella. Kaupunginhallitus esitti 200 000 euron lainan myöntämistä Helsingin Golfklubille Talin kentän palvelujen parantamiseen. Helsingin taloudessa summa ei ole suuri, tuskin varakkaalle golfklubillekaan ylivoimainen.

 

Erikoiseksi asian teki se, että kahdeksan vuoden lainan vakuudeksi esitettiin golfklubin vuokrasopimus kaupungin omistamaan Talin kenttään. Kyseisen sopimus vain sattuu päättymään jo ensi vuonna.

 

Ihmettelin, miten kaupunginhallitus voi esittää lainaa, johon ei ole vakuutta kuin vähäksi aikaa. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen vastasi pitkään harkittuaan ja vasta valtuuston puheenjohtajan patistelemana: vakuuksilla ei ole tässä tapauksessa merkitystä, koska kaupunki omistaa Talin tontin ja rakennukset.

 

Hämmästys salissa oli suuri. Johdetaanko Helsinkiä tällaisilla periaatteilla? Eihän lainassa ja sen vakuudessa ollut kyse Talin kiinteistön omistuksesta. Vakuuden pitäisi varmistaa, että kaupunki saa lainaamansa rahat takaisin kaikissa tilanteissa.

 

Haluttiinko valtuusto sitoa lainapäätöksellä jo ennalta siihen, että Helsingin Golfklubi saa jatkaa poikkeuksellisen edullista vuokrasopimustaan joutumatta kilpailemaan muiden alueesta kiinnostuneiden kanssa? Vai onko hyvä veli –verkosto juurtunut niin syvälle kaupungin hallinnossa, että kaupunginhallituksen ex-puheenjohtaja Jan Vapaavuoren, nykyisen asuntoministerin, ja monen muun ”Helsingin herran” golfklubin vuokrasopimuksen jatkamista tai lainojen vakuuksia ei tarvitse käsitellä normaaliin tapaan?

 

Esitin lainan hylkäämistä, koska sille ei ollut asianmukaista vakuutta. Hyvä veli –verkoston sopima ”klubitasoitus” hyväksyttiin kuitenkin äänin 57-23.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »