Ikuiseen rauhaan on hieno dokumentti

29.7.2021

Ikuiseen rauhaan on Ville Suhosen erinomainen dokumenttielokuva pasifisti Arndt Pekurisesta. Samalla se on vaikuttava kuvaus valkoisen Suomen epäinhimillisestä suhtautumisesta aseistakieltäytyjiin.

Pekurinen piti kiinni vakaumuksestaan, vaikka joutui aseistakieltäytymisen takia vuosiksi vankilaan, Lapuanliikkeen ja suojeluskuntien iskujoukkojen vainoamaksi – sekä lopulta pakolla eturintamalle vietynä teloitetuksi varoittavana esimerkkinä vanhan rajan yli hyökkäämiseen vastahankaan suhtautuneille sotilaille ja sodanvastustajille.

Pekurinen oli ”tavallinen” kansakoulun käynyt työläinen, sosialidemokraatti ja nuoren perheen isä, joka ryhtyi poikkeuksellista rohkeutta vaativalla tavalla pienen Antimilitaristisen liiton keulakuvaksi toiminnassa siviilipalveluslain aikaansaamiseksi ja ulottamiseksi koskemaan myös sodan oloja. 30-luvulla säädetty ensimmäinen siviilipalveluslaki kulki nimellä Lex Pekurinen, mutta se ei Arndt Pekurista pelastanut, koska se ei koskenut sota-aikaa.

Ville Suhonen on koonnut arkistoista, Pekurisen läheisten haastatteluista, kirjeistä, valokuvista ja arkistofilmeistä hienon ja inhimillisen dokumentin. Kaikkea ei aikoinaan haluttu eikä enää voi selvittää, mutta etenkin armeijan johdon julma linja ja vastuu Pekurisen tappamisesta käy selväksi.

Vahva suositus käydä katsomassa – etenkin niille kokoomuslaisille, jotka vielä 2006 vastustivat Helsingin valtuustossa Pasilan Rauhanaseman viereisen puistikon nimeämistä Arndt Pekurisen puistoksi. Onneksi he olivat jo vähemmistössä.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »