Inhimillinen Ensilumi

1.11.2020
Siitä on jo useampi vuosi, kun tapasin Hamy Ramezanin. Hän oli tehnyt ensimmäiset lyhytfilminsä ja toivoi pääsevänsä tekemään pitkää näytelmäelokuvaa. Eilen sain nähdä tuloksen, kerta kaikkiaan hienon elokuvan Ensilumi. Onnittelut!
Elokuva kertoo Suomesta turvapaikkaa hakevasta iranilaisperheestä koulun seitsemännelle luokalle menevän Raminin näkökulmasta. Todentuntuisesti, arkisen inhimillisesti ja koskettavasti, vailla yksinkertaistuksia ja dramaattista liioittelua.
Pakolaisten kohtalo on kova, mutta elokuvan tarinaa hallitsee kuitenkin toivo, jolla vanhemmat kannattelevat lapsiaan. Hamy Ramezan onkin omistanut elokuvansa vanhemmilleen, joiden mukana hän itse tuli Suomeen alle 10-vuotiaana pakoon Iranin sotaa.
Vuosia kypsytellyn tarinan, taitavan ohjauksen ja kuvauksen ohella onnistuneen tuloksen tekevät erinomaiset näyttelijät isän roolissa iranilaistähti Shahab Hosseinista, nuorena pääosan esittäjänä Aran-Sina Keshvarista ja äitinä Shabnam Ghorbani sekä opettajana Laura Birn ja ystävällisenä suomalaisparina Kristiina Halkola ja Eero Melasniemi.
(Artikkelin kuva: Nordisk Film Finland)
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »