Israelille tappio Kansainvälisessä tuomioistuimessa

27.1.2024

Kansainvälinen tuomioistuimen välipäätös on poikkeuksellinen. Tuomioistuin totesi, että Etelä-Afrikalla on perusteet kanteen esittämiselle, väite kansanmurhasta on uskottava ja ja velvoitti Israelia estämään kansanmurha. Se velvoitti Israelin noudattamaan joukkotuhonnan estämistä koskevia normeja, estämään kansanmurha, rankaisemaan ja ehkäisemään kehotukset kansanmurhaan, suojelemaan siviilejä ja turvaamaan humanitaarisen avun toimittaminen heille sekä kaikkia osapuolia, siis myös Hamasia, vapauttamaan panttivangit.

Samalla tuomioistuin torjui Israelin hallituksen kannan, jonka mukaan Etelä-Afrikan kanteelle ei ole perusteita ja päätti jatkaa kansanmurhasyytteiden käsittelyä.

Koko päätös löytyy täältä.

Se velvoittaa myös muita jäsenvaltioita tekemään kaikkensa kansanmurhan estämiseksi. Tämä on tärkeää erityisesti siksi, että pääministeri Netanjahu on ilmoittanut, että Israel ei aio noudattaa YK:n Kansainvälisen tuomioistuimen päätöstä, vaikka se on jäsenvaltioita sitova. Vähintä, mitä Suomi voi nyt tehdä on lopettaa asekaupat, myös valtio-omisteisen Nammo-Patrian aseiden ja ammusten myynti Israeliin. Ulkoministeri Valtonenkin voisi jo tunnustaa, että Israelin syyttämiseen sotarikoksista on perusteita.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »