Israelin miehittämillä alueilla valmistamien tuotteiden boikotti

5.4.2005

Kaupan yhteiskuntavastuuta ajatellen on tärkeä, että kaupassa toteutuu avoimuus ja läpinäkyvyys.
Ahava-tuotteiden kohdalla tämä on ongelma.

Paikan päällä tehtyjen selvitysten mukaan Ahava-tuotteet valmistetaan miehitetyllä palestiinalaisalueella sijaitsevassa siirtokunnassa Mitzpe Shalem. Ne merkitään kuitenkin tehdyksi Tel-Avivissa Israelissa sijaitsevan myyntikonttorin osoitteella.

Tullin on vaikea selvittää alkuperämerkintöjen paikkansapitävyyttä. Tiettävästi tulli aikoo kuitenkin nyt laittaa tuotteet erityisseurantaan.

Tähän liittyy kaupan yhteiskuntavastuuta ajatellen toinenkin ongelma. EU:n israelilaisille tuotteille myöntämä tullivapaus ei nimittäin koske siirtokuntatuotteita. Harhaanjohtavilla alkuperämerkinnöillä voidaan myös yrittää kiertää tulleja.

Tällaisista syistä johtuen S-ryhmä ja Stockman ovat jo saaneet kielteistä julkisuutta Ahava-tuotteista. HOK-Elanto voisi yhdessä valtakunnallisen Sokos-ketjuohjauksen kanssa selventää tilannetta pyytämällä tullilta selvityksen Ahava-tuotteiden alkuperämerkinnöistä ja siitä, onko niistä maksettu tullia.

Jos ei saada varmuutta siitä, että tuotteita ei tehdä miehitetyillä alueilla, pitää Ahava-tuotteet poistaa valikoimista. uskon, että myös kansalaisjärjestöt tulevat seuraamaan asiaa. Varaan itselleni mahdollisuuden palata tarpeen vaatiessa asiaan.

© 2023 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »