Israelin silmitön väkivalta ja boikottikampanjat

5.12.2023

 

YK:n edustajat kuvaavat Gazaa ”lasten hautausmaaksi” ja ”maanpäälliseksi helvetiksi”. Aamun uutistietojen mukaan Gazassa on kuollut jo noin 17 000 palestiinalaista, yli 7 000 on kateissa, haavoittuneita on lähes 37 000 ja luvut kasvavat päiväpäivältä järkyttävämmiksi.

Hamasin ja muiden ryhmien iskuissa kuoli lokakuussa yli 1 300 israelilaista. Mutta kun Israelin armeija tuhoaa nyt systemaattisesti Gazaa, kyse ei ole mistään puolustautumisesta. Jo 1,8 miljoonaa ihmistä, lähes 80 prosenttia Gazan asukkaista on joutunut pakenemaan kodeistaan. Ja Israel on lisännyt väkivaltaa myös Länsirannalla.

Tämän julmuuden ja kansanmurhan pysäyttämiseksi tarvitaan laajempaa ja voimakkaampaa kansainvälistä painostusta. Siksi on tärkeä jatkaa ja laajentaa mielenosoituksia ja vetoomuksia. Suomenkin hallituksen on sanottava selvästi, että se ei hyväksy Israelin käymää tuhoamissotaa, vaatia pysyvää tulitaukoa, peruuttaa asekaupat Israelin kanssa ja tunnustaa Palestiinan valtio.

 

Veriset Jaffat

Eilen Helsingissä Maanantaiklubilla keskusteltiin ja tehtiin aloitteita Israelin laittomissa siirtokunnissa valmistettujen ja muidenkin israelilaisten tuotteiden boikotoimisesta yhtenä keinona painostaa Israelin johtoa. Boikotteja on viritelty muuallakin.

Itse kukin voi jättää ostamatta israelilaisia tuotteita, kun sellaisiin kaupassa törmää. Mukaan voi haastaa myös muita, vaikka boikotoimaan nyt myynnissä olevia israelilaisia greippejä ja yleensä kevätkaudella myymälöihin tulevia israelilaisia appelsiineja ja mandariineja.

Voimme vaatia kauppaliikkeitä, kuten Kesko, Lidl ja S-ryhmä, lopettamaan israelilaisten tuotteiden myynnin. Alkon äskeinen päätös lopettaa Golanin laittomissa siirtokunnista valmistettujen viinien myynti osoittaa, että vetoomuksilla on parhaimmillaan myös vaikutusta.

 

Boikotoi israelilaisia tuotteita

Tässä eräitä tuotteita, joita suomalaisissa kaupoissa tai ainakin osassa niistä myydään:

* Mehadrinin (Jaffa) ja Carmel-Agrexcon appelsiinit, greipit, paprikat, avokadot, viinirypäleet, viikunat sekä passion- ja sharonhedelmät. Hadiklaimin taatelit. Sabran hummus ja dipit. Tivallin kasvisruuat. Hälsans Kök Soijarouhe.

*  Israelissa valmistettuja kosmetiikkatuotteita on monilla tuotemerkeillä, kuten Ahava, Dead Sea Magik, GADI21, -417, VivO, Nevo ja Sea Spa Skincare. MoroccanOil ja Arganicare ovat israelilaisia yrityksiä, jotka valmistavat  arganöljypohjaisia hiustuotteita.

*  Ronen Chen on israelilainen naisten muotimerkki. Kansainvälinen urheilumerkki Puma on Israelin jalkapalloliiton pääsponsori.

*  Israelilainen AMAV myy askartelulaatikoita ja taidepöytiä lapsille. Tiny Love ja vauvalelut ja Lupilu Babywipesin lelut on valmistettu Israelissa.

*  Lisäksi esimerkiksi Lees Carpets -matot tekee israelilainen Carmel Carpets.

Finnwatchin vuonna 2022 lopulla julkaiseman raportin mukaan Suomessa toimii useita yrityksiä, joilla on toimintaa myös siirtokunnissa, vaikka jotkut ovatkin siirtokunnista vetäytyneet aiempien boikottien tuloksena. Niitä ovat mm. ruokalähettifirma Wolt, majoituspalveluyhtiö AirBnB, kiinteistövälitysyhtiö RE/MAX, pizzaketju Pizza Hut, vesiautomaatteja markkinoiva Eden Springs, tietotekniikkayhtiö HP sekä sellaiset brändiyhtiöt kuin McDonald’s, KFC, Pizza Hut, Starbucks ja Espresso House.

Yritysten toiminnasta Israelin laittomissa siirtokunnissa löytyy tarkempia tietoja Finnwatchin raportista.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »