Itsenäisyyspäivänä jenkkitahtiin?

6.12.2021

 

Itsenäisyyspäivän sotilasparaati on peruttu, mutta kenraalit marssivat Yhdysvaltojen politiikan tahtiin. Iltalehden mukaan puolustusvoimat esittää hallitukselle yhdysvaltalaista F-35-konetta Suomen uudeksi hävittäjäksi. Se sitoisi Suomen armeijaa entistä tiiviimmin USA:n ja Naton tavoitteisiin ja toimintaan.

F-35 on alusta alkaen ollut kenraaleiden suosikki. Korostamalla valinnan tekemistä hävittäjien suorituskyvyn perusteella, ovat yhdysvaltalaista konetta ajavat pyrkineet luomaan asetelman, jonka mukaan kyse ei olisikaan turvallisuuspoliittisesta valinnasta. Yhtä vähän on haluttu arvioida vaihtoehtoisia puolustuspoliittisia ratkaisuja tai hankkeen kansantaloudellisia ja ympäristövaikutuksia. Edes hävittäjähankinnan kokonaiskustannukset eivät ole tiedossa.

Iltalehden mukaan hallituksen päätöksestä aiotaan ilmoittaa ensimmäisenä Yhdysvaltojen hallitukselle ja vasta sen jälkeen suomalaisille. Kertoo paljon siitä, kenen tahtiin tässä marssitaan.

Lehden mukaan julkistamista ei aiota jättää jouluviikolle. Se aiotaan siis ilmeisesti tehdä ensi viikolla, jos lehden tiedot pitävät kutinsa.

Sanna Marinin hallitus ei ole missään vaiheessa käynyt avointa keskustelua hävittäjähankinnasta. Kiistanalainen hankinta kirjattiin hallitusohjelmaan pienen piiriin sopimana eikä asiaa ole sen jälkeen kukaan hallituksessa halunnut avata keskusteluun. Alusta alkaen on julkisuudessa arvioitu hallituksen seuraavan useiden Nato-maiden linjaa: FA-35-hävittäjiä ovat viime vuosina ostaneet mm. Britannia, Italia, Hollanti, Belgia, Tanska, Norja ja Puola.

Hallituspuolueiden kentällä on paljon kritiikkiä hävittäjähankkeeseen, varsinkin sen ajoitukseen ja tolkuttoman kalliiseen hintaan. Tilanne on erityisen hankala Vasemmistoliiton ministereille. Puolueen valtuusto on edellyttänyt, että hävittäjähankinnan kustannuksiin liittyvät epäselvyydet ja hankinnan ilmastovaikutukset selvitetään julkisesti ennen hävittäjäkauppaa. Puoluevaltuusto edellytti lisäksi, että ratkaisu tukee ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa, jonka perustana on Suomen sotilaallinen liittoutumattomuus, ja että se ei sido Suomea suurvaltapoliittisiin ristiriitoihin.

Mitkään puoluevaltuuston ehdoista eivät ole toteutumassa. Päinvastoin F-35-hävittäjien käyttökustannuksista on jopa Yhdysvalloissa esitetty paljon suurempia lukuja kuin Suomen ilmavoimat kertoo, ilmastovaikutuksista eivät hankkeen valmistelijat ole kertoneet tähän mennessä mitään ja F-35-hävittäjät sitoisivat Suomea entistä tiiviimmin USA:n ja Naton politiikkaan ja Venäjän vastaisiin tavoitteisiin.

Paljon on siis pelissä: kymmenet miljardit eurot ja Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden, hallituksen ilmastopolitiikan ja Vasemmistoliiton hallituspolitiikan uskottavuus.

(Artikkelin kuva Lockheed Martin F-35A)

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »