Jako uusiksi Helsingissä!

16.9.2007


Helsinki on rikas kaupunki, mutta se ei huolehdi jokaiselle kuuluvista peruspalveluista. Pienen piirin ja suurten yhtiöiden vallankäyttö sivuuttaa asukkaat ja työntekijät.

SKP ja asukaslista vaativat jakoa uusiksi.

Helsingin kaupunki liikelaitoksineen teki viime vuonna voittoa 395 miljoonaa euroa. Näistä voitoista on ohjattava lisää rahaa sosiaali-, terveys- ja muihin peruspalveluihin.

Palvelujen keskittäminen, kilpailuttaminen ja yksityistäminen syrjäyttävät asukkaiden tarpeet ja lisäävät eriarvoisuutta. Peruspalvelut on järjestettävä kaupungin omana toimintana, ilman kaupallista voitontavoittelua.

Kaupungin työntekijöiden palkat ovat jääneet jälkeen yleisestä kehityksestä, vaikka elämä on täällä muuta maata kalliimpaa. Helsingin on näytettävä esimerkkiä työntekijöiden palkkojen korottamisessa ja työllistämisessä.

On hävytöntä, että kaupungin kiinteistövirasto tekee yli 200 miljoonaa voittoa perimällä markkinaehtoisia vuokria kaupungin omilta palveluilta. Nämä ns. sisäiset vuokrat on muutettava omakustannuspohjalle, jolloin kouluille ja muille palveluille jää lisää rahaa.

Joukkoliikenteen osuus on vähentynyt eikä uusiutuvaan energiaan investoida juuri mitään, vaikka ilmastonmuutos uhkaa. Joukkoliikenteen lippujen hintoja on alennettava heti. Yksityisautoilua lisäävän ja yli puoli miljardia maksavan keskustatunnelin sijasta on panostettava joukkoliikenteeseen.

Pääkaupungin kasvun kiihdyttäminen ja Sipoon valloitus uhkaavat helsinkiläisten palvelujen rahoitusta ja hyödyttävät vain gryndereitä. Palvelujen ja päätösvallan keskittämisen sijasta on kehitettävä lähipalveluja ja osallistuvaa demokratiaa.

Rahan vallasta on siirryttävä kansan valtaan!

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »