Jätkäsaaren Bunkkerin alueen asemakaava palautettava

8.6.2016

Jätkäsaaren Bunkkerin alueen asemakaava palautettava

Jätkäsaaren Länsisataman alueelle on kaavoitettu erillisinä postimerkkikaavoina tornihotellia, kongressikeskusta, puuhotellia, Verkkokauppaa ja Atlantikaarta. Nyt jo ennestään isokokoinen Bunkkeri esitetään korotettavaksi 13 kerroksen massiiviseksi kortteliksi.

13-kerroksisesta Bunkkerista muodostuu yhdessä viereisen Verkkokaupan talon kanssa suhteettoman rakennusmassan, joka rikkoo kaupunkikuvaa ja pimentää varjollaan viereisiä asuintaloja, päiväkotia ja koulua.

Bunkkerin suunnittelukilpailussa on käynyt yhtä kehnosti kuin kumman usein aiemminkin: Kilpailuun saatiin vain yksi tarjous ja tälläkin kertaa sen teki SRV-yhtiöt. Alun perin vuoden 2009 asemakaavassa Bunkkeri haluttiin säilyttää muistona vanhasta satamatoiminnasta ja kutakuinkin alkuperäisessä koossa. Sen jälkeen rakennusoikeus on paisunut lähes kaksinkertaiseksi.

Esitän, että asemakaavaehdotus palautetaan uudelleen valmisteltavaksi niin, että Bunkkeriin esitettyjä lisäkerroksia vähennetään.

Eteläiseen Helsinkiin tarvitaan liikuntatiloja ja niitä on nyt Bunkkerin alimpiin kerroksiin tulossa. Täällä valtuustossa on jo aiemmin keskusteltu siitä, että tällä ratkaisuilla liikuntatilat tulevat kaupungille erittäin kalliiksi. Tämä on jo uhannut johtaa siihen, että liikuntavirasto sulkee lähinnä lapsille ja erityisryhmille tarkoitetun Käpylinnan liikunta-, kuntoilu- ja uimahallin. Liikuntalautakunta on SKP:n ja Helsinki-listojen Tiina Sanbergin esityksestä kuitenkin linjannut, että Käpylinnan toimintaa pyritään jatkamaan. Tämä on sikälikin perusteltua, että kyse on suojellusta rakennuksesta ja tiloista, jotka on joka tapauksessa säilytettävä ja kunnostettava.

(Palautusesitystä ei kannatettu.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »