Jätkäsaaren tornihotellin ja kongressikeskuksen vuokrausperusteet

26.11.2014

Helsingin markkinoinnissa ja kiinteistöpolitiikassa on erikoinen ristiriita. Yhtäältä kehutaan, että Helsinki kiinnostaa kansainvälisesti, mutta samaan aikaan esitetään, että sijoittajia ja gryndereitä pitää tukea kaupungin toimesta.

Kun kaupunki kaavoitti Jätkäsaareen rantatontille kyseenalaisen korkean hotellitontin, se oli jo tukea norjalaismiljonäärin hotellihankkeelle. Nyt valtuustolle esitetään, että tälle Arthur Buchardtin hallitsemalle investointiyhtiölle ja 164 hotellin ketjulle lahjoitetaan tornihotellin viereinen Lars Sonckin suunnittelema, suojeltu makasiinirakennus. Eikä vain lahjoiteta, vaan että kaupunki sitoutuu maksamaan 400 000 euroa makasiinin korjauskuluista.

Se, että hankkeen suunnittelijat ovat löytäneet makasiinista mikrobikasvustoa ja asbestia, ei ole mikään yllätys. Jos kaupunki lahjoittaa rakennuksen, kyllä investoijan pitää itse vastata kunnostuksesta. Makasiini on sijaintinsa takia tärkeä kongressitila hankkeelle, jota sijoittaja on alun perinkin lähtenyt tekemään kongressihotelliksi. Miksi kaupunki maksaisi norjalaismiljonäärille siitä, että tämä kunnostaa rakennuksen bisnestään varten? Pikemminkin voisi olla toisin päin.

Kaiken lisäksinyt tuodaan vuokrausperusteissa hyväksyttäväksi yhden hotellitornin sijasta kaksi tornia. Rakennusta laajennetaan ja korotetaan asemakaavassa hyväksytystä ilman, että asiaa on tuotu edes kaupunkisuunnittelulautakuntaan.

Esitän, että valtuusto palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi niin, että tontin vuokraaja vastaa itse kunnostus- ja muista kustannuksista.

(Kuva Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »