Jos ei Natoon, niin suoraan USAn kanssa

9.5.2018

Kun kansalaisten enemmistö ei hyväksy Suomen (ja Ruotsin) viemistä Natoon, sidotaan Suomea (ja Ruotsia) entistä tiiviimmin suoraan Yhdysvaltojen turvallisuuspolitiikkaan ja sotavoimiin. Eilen allekirjoitetusta Suomen, Ruotsin ja Yhdyvaltojen puolustusyhteistyötä koskevasta aiesopimuksesta ei ole käyty ennalta julkista keskustelua eikä sen allekirjoittamisesta ole päätetty eduskunnassa.

Naton entinen apulaispääsihteeri Alexander Vershbowin mukaan sopimus on ennen muuta tähdätty Venäjän suuntaan. – USA:lle ja asekauppialle se tietysti sopii, mutta Suomen turvallisuutta ei tällainen vastakkainasettelun ja jännityksen lietsominen lisää.

USA:n hallinto ja Suomen kenraalit vievät ja sininen, ex-perussuomalainen puolustusministeri Niiistö tekee niin kuin hänelle sanotaan. Presidentti Niinistö tyytyy seuraamaan katseella. Eikä kukaan herroista ilmeisesti pidä ongelmana sitä, että Suomea sidotaan samalla presidentti Trumpin vaaralliseen politiikkaan. Sama koskee Yhdysvaltojen kanssa järjestettäviä sotaharjoituksia.

Kun viime aikoina on jo alettu keskustella vaalien jälkeisestä hallituksesta, olisi sotilaallisen liittoutumattomuuden ja rauhanpolitiikan linjalla palaaminen minusta syytä nostaa keskeiseksi seuraavan hallituksen ohjelmassa.

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »