Kansanmurha pysäytettävä, boikotoi israelilaisia tuotteita

18.12.2023

 

Israelin sodankäynti on tehnyt Gazasta ”maanpäällisen helvetin” ja ”lasten hautausmaan”, kuten YK:n edustajat katastrofaalista tilannetta kuvaavat. Kun Israelin armeija tuhoaa systemaattisesti Gazaa, kyse ei ole oikeudesta itsepuolustukseen vaan palestiinalaisiin kohdistuvasta kansanmurhasta. Israelin johto ei sitä edes peittele. Esimerkiksi puolustusministeri Yoav Gallant on julistanut, että ”taistelemme ihmiseläimiä vastaan ja toimimme sen mukaisesti” ja Gazassa ”eliminoimme kaiken”.

Yhdysvaltojen hallitus on tukenut Israelin sodankäyntiä toimittamalla sille aseita ja estämällä vetollaan YK:n turvallisuusneuvostossa päätökset uudesta tulitauosta ja humanitaarisesta avusta. Näin se on osavastuussa kansanmurhasta Gazassa ja sodan laajenemisen vaarasta.

Hamasin sotilaallisen siiven lokakuun alussa tekemillä iskuilla Israeliin ei voi perustella Gazan siviilien joukkotuhoamista ja Länsirannan palestiinalaisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tällainen kollektiivinen rankaiseminen, joukkotuhoaminen, saarto ja miehitettyjen alueiden etninen puhdistaminen ovat sotarikoksia – kuten olivat myös Hamasin terrori-iskut siviilikohteisiin.

 

Patria aseistaa Israelia

Vaikka Israel on sotilaallisesti ylivoimainen, Gazan sodasta voi tulla sille poliittinen tappio. Israelilla on yhä vähemmän ystäviä ja sen väkivalta tuomitaan yhä laajemmin. Siitä on tullut ongelma myös Yhdysvaltojen Lähi-idän strategialle ja Joe Bidenin vaalikampanjalle.

Benjamin Netanjahun äärioikeistolaisen hallituksen ja Israelin sotakoneen pysäyttämiseksi tarvitaan kuitenkin voimakkaampaa kansainvälistä painostusta. Ilman sitä ei saada aikaan pysyvää tulitaukoa eikä rauhaa, jonka edellytyksiin kuuluu myös Palestiinan itsenäisen valtion tunnustaminen.

Kansalaistoiminta Gazan ja Palestiinan puolesta on ollut myös Suomessa entistä laajempaa. Se sai ulkoministerinkin pyörtämään häpeällisen tyhjää äänestämisen YK:n yleiskokouksessa joulukuussa tueksi tulitauon vaatimukselle. Julmimmillaan Suomen tuki Israelin politiikalle näkyy kuitenkin edelleen päätöksissä ostaa Israelista sadoilla miljoonilla aseita ja valtiojohtoisen Patrian osallistumisessa Israelin aseistamiseen.

Patrian yhdessä Norjan valtion kanssa omistaman Nammo-konsernin tehtailla Raufossissa valmistetaan moottoreita muun muassa Amraam- ja Sidewinder-ohjuksiin, joita Israelin armeija käyttää Gazan tuhoamisessa. Patria on myös vienyt Israeliin elektroniikkaa ja komponentteja tulenjohtolaitteisiin sekä teknologiaa kenttätykkien tuliputkiin. Se tekee yhteistyötä israelilaisen Plasan Sasan ja yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa panssaroitujen ajoneuvojen valmistuksessa.

 

Verigreipit nimensä mukaisia

Israelin miehittämilleen alueille perustamissa laittomissa siirtokunnissa valmistettuja tuotteita on moni boikotoinut jo pitkään. Nyt boikottia on syytä laajentaa myös muihin israelilaisiin tuotteisiin.

Esimerkiksi Kesko, Lidl ja S-ryhmä myyvät israelilaisia verigreippejä ja muita moniin joulupöytiin kuuluvia hedelmiä. Kun niihin törmää kaupoissa, onkin aihetta vaatia kauppaa lopettamaan israelilaisten tuotteiden myynti.

Alkon äskeinen päätös lopettaa laittomissa siirtokunnissa Golanilla valmistettujen viinien myynti osoittaa, että vetoomuksilla voi myös vaikuttaa. Kansainvälisesti boikottien vaikutus on nähty, kun Veolia ja moni muu yritys on joutunut vetäytymään siirtokunnista.

Vielä isompi vaikutus boikotilla on, kun ammattiyhdistysliike liittyy mukaan. Esimerkiksi Belgiassa, Espanjassa, Intiassa, Italiassa, Kreikassa ja Turkissa monet ammattiliitot ovat päättäneet kieltäytyä lastaamasta satamissa aseita Israeliin ja israelilaisten aseiden tuomista. Entä suomalainen ay-liike?

 

Boikotoi israelilaisia tuotteita

Voit vastustaa kansanmurhaa ja miehitystä boikotoimalla muun muassa seuraavia israelilaisia tuotteita, joita myydään Suomessa monissa kaupoissa:

* Mehadrinin (Jaffa) ja Carmel-Agrexcon appelsiinit, greipit, paprikat, avokadot, viinirypäleet, viikunat sekä passion- ja sharonhedelmät. Hadiklaimin taatelit. Sabran hummus ja dipit. Tivallin kasvisruuat. Hälsans Kök Soijarouhe.

*  Israelissa valmistettuja kosmetiikkatuotteita on monilla tuotemerkeillä, kuten Ahava, Dead Sea Magik, GADI21, -417, VivO, Nevo ja Sea Spa Skincare. MoroccanOil ja Arganicare ovat israelilaisia yrityksiä, jotka valmistavat  arganöljypohjaisia hiustuotteita.

Ronen Chen on israelilainen naisten muotimerkki.

*  Israelilainen AMAV myy askartelulaatikoita ja taidepöytiä lapsille. Tiny Love ja vauvalelut ja Lupilu Babywipesin lelut on valmistettu Israelissa.

*  Lisäksi esimerkiksi Lees Carpets -matot tekee israelilainen Carmel Carpets.

Finnwatchin viime vuoden lopulla julkaiseman raportin mukaan Suomessa toimii useita kansainvälisiä yrityksiä, joilla on toimintaa myös siirtokunnissa. Niitä ovat mm. ruokalähettifirma Wolt, majoituspalveluyhtiö AirBnB, kiinteistövälitysyhtiö RE/MAX, pizzaketju Pizza Hut, vesiautomaatteja markkinoiva Eden Springs, tietotekniikkayhtiö HP sekä sellaiset brändiyhtiöt kuin McDonald’s, KFC, Pizza Hut, Starbucks ja Espresso House.

(Artikkeli Tiedonantaja-lehteen 11/2023)

Lisätietoja:
finnwatch.org/fi/julkaisut/yritystoiminta-israelin-laittomissa-siirtokunnissa
Arabikansojen ystävyysseura akys.kapsi.fi/wordpress/

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »