Kansliapäällikön valinta

28.9.2016

– 28.9.2016

Helsingin uudessa johtamisjärjestelmässä kansliapäällikölle on kasattu kohtuuttoman paljon valtaa. Hän johtaa keskushallintoa, toimii toimialajohtajien esimiehenä ja kaupunginhallituksen esittelijänä. Tällainen virkamiesvallan korostaminen johtamisjärjestelmässä oli virhe.

Toinen virhe on kaupunginhallituksen kansliapäällikölle päättämä palkka, 14 000 euroa kuukaudessa. Helsinki on iso kaupunki, mutta on kohtuutonta maksaa täällä virkamiehelle korkeampaa palkkaa kuin Suomen pääministerille. Jos kaupungin tehtävistä siirretään vielä sote-uudistuksella puolet maakuntahallinnolle, on seuraavalla valintakierroksella syytä alentaa Helsingin kansliapäällikön ja toimialajohtajien palkkatasoa.

Joka tapauksessa Helsingin keskushallinnon johtaminen ja vastaaminen asioiden valmistelusta kaupunginhallitukseen on vaativa tehtävä. Etenkin nyt kun koko hallintoa ollaan mylläämässä uusiksi. On tietysti hyvä, että tehtävään on useampia hyviä hakijoita, jotka täyttävät valinnalle asetetut kriteerit. Heistä on syytä valita pätevin ja ansioitunein, jolla on osaamista ja kokemusta johtamisesta ja kaupungin palvelujen kehittämisestä. Toivottavasti nyt tässä valinnassa ei tehdä kolmatta virhettä.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä kannattaa Ritva Viljasen valitsemista kansliapäälliköksi.

(Kansliapäälliköksi valittiin Sami Sarvilinna, joka sai 46 ääntä. Ritva Viljanen sai 36 ääntä.)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »