Kaukolämpöä kiskurihinnoin

25.10.2021
Helsingin kaupungin energiayhtiö nostaa hintoja muita enemmän ja helsinkiläiset maksavat nyt kaukolämmöstä enemmän kuin muissa kunnissa, kertoo aamun Helsingin Sanomat.
Taustalla monia syitä: Helenin yhtiöjärjestyksessä ja omistajaohjauksessa ei ole mitään tavoitteita energian tuottamisesta asukkaille kohtuuhinnoin, yhtiö ja kaupunki ovat hidastelleet siirtymistä uusiutuvaan energiaan, yhtiön johto käyttää hyväkseen polttoaineiden maailmanmarkkinahintojen tämänhetkistä nousua (vaikka Helen hankkii tietysti raaka-aineensa pitkäaikaisilla sopimuksilla eikä päivän hintaan), kivihiiltä vähemmän saastuttavan ja Helenille siirtymäkaudella tärkeän maakaasun korkea verotus jne. Osinkojen lisäksi kaupunki saa yhtiöstä myös hyvät korotulot lainoista, joilla yhtiö sai kaupungilta energialaitoksen infran ym.
Vastustin aikoinaan valtuustossa yhtiöittämistä ja varoitin tällaisesta hintakehityksestä. Ehdotin kuluttajahintojen porrastamista sosiaalisesti ja ekologisesti määrittelemällä minimikulutukselle alempi hintataso. Lisäksi esitin, että energialaitos ja sittemmin Helen olisi itse ryhtynyt aktiivisesti kehittämään uusiutuvan energian, maalämmön jne hyödyntämistä mm. kaukolämpöverkkoonsa tukeutuen ja julkisen energiahuollon turvaamiseksi pidemmälläkin tähtäyksellä.
© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »