Kaupan aukiolo vappuna ja äitienpäivänä peruttava HOK-Elannossa

8.2.2016

Kaupan aukiolo vappuna ja äitienpäivänä peruttava HOK-Elannossa

Helsingin Osuuskauppa Elannon on syytä perua päätös pitää Prismat ja S-marketit avoinna vappuna, äitienpäivänä ja koko pääsiäisen, esittää HOK-Elannon edustajiston jäsen Yrjö Hakanen.

– Vappu on työväenliikkeen kansainvälinen mielenosoituspäivä ja se on ollut Suomessa yleinen vapaapäivä koko sodanjälkeisen ajan. Osuuskaupan ei pidä olla romuttamassa työväenliikkeen suurimpiin saavutuksiin kuuluvia säännöllisiä vapaapäiviä ja vapun kaltaista juhlapäivää.

– Äitienpäivä on kaupan alalla ollut perinteisesti vapaapäivä, jolla on haluttu arvostaa äitejä ja antaa perheille mahdollisuus juhlia päivää yhdessä. Tämänkin vapaapäivän muuttaminen kauppapäiväksi kertoo ikävällä tavalla siitä, että HOK-Elannossa kaupallinen voitontavoittelu on polkenut alleen osuustoiminnan perinteiset sosiaaliset arvot.

Vahva asema markkinoilla korostaa HOK-Elannon yhteiskunnallista vastuuta, koska se vaikuttaa ratkaisuillaan koko kaupan alan ja laajemminkin sosiaaliseen, työelämän, vapaa-ajan ja kulttuurin kehitykseen. Kaikkien juhlapäivien muuttaminen kauppapäiviksi osoittaa huonoa harkintaa ja suorastaan välinpitämättömyyttä työväenliikkeen, perhe-elämän ja yhteisöllisistä arvoista.

Päätös aukioloajoista korjattava

Kehnot palkat pakottavat monet työntekijät tekemään töitä myös sunnuntaisin, jopa yötä myöten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että osuuskauppa voi väistää vastuunsa työnantajana turvata työntekijöille riittävä toimeentulo ilman, että kaikki juhlapäivät muutetaan kauppapäiviksi. Jos nyt keväällä ei jätetä yhtään juhlapäivää vapaaksi, aiotaanko samalla tavalla muuttaa kauppapäiviksi myös juhannus, itsenäisyyspäivä ja joulupyhät?

– Vaikka Sipilän hallitus vapautti kaupan aukioloajat, pitäisi osuustoiminnallisessa liikkeessä noudattaa kohtuutta eikä ajaa kehitystä kohti 24/7-yhteiskuntaa.

– Esitän, että HOK-Elannon hallitus korjaa päätöstä kaupan aukioloajoista niin, että kaupat ovat kiinni ainakin vappuna, äitienpäivänä, pitkänä perjantaina, pääsiäispäivänä, juhannuspäivänä, itsenäisyyspäivänä, isänpäivänä, joulupäivänä ja uudenvuodenpäivänä, ehdottaa kommunistien ja edistysmielisen osuustoiminnan ryhmää HOK-Elannon edustajistossa edustava Yrjö Hakanen.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »