Kauppatori ja käsityöläispaikat

27.11.2013

Kauppatori on Helsingin nähtävyyksiä. Sieltä haetaan jotain sellaista, mitä turistit eivät muualta löydä. Tällainen yhdistelmä kalatorista käsityöläistuotteisiin kaupungin paraatipaikalla on harvinainen. Tori on tärkeä myös meille helsinkiläisille.

Teknisen palvelun lautakunnan lausunnossa viitataan siihen, että torin pitääkin näyttää torilta. Olen tästä samaa mieltä. Kauppatoria ei kannata yrittää muokata liian fiiniksi, eikä myöskään torikauppialle ja meille muille liian kalliiksi. Kiseleffin talon uudistamisen epäonnistuneet kokemukset kannattaa pitää mielessä.

Nyt käsittelyssä olevassa valtuutettu Asko-Seljavaaran aloitteessa nostetaan torin myyntikojujen lisäksi se, että Kauppatori on muuttumassa turistirihkaman myyntialueeksi. Tästä asiasta ovat ilmaisseet huolensa myös Kauppatorin käsityöläiset.

Kauppatorilla on perinteisesti myyty elintarvikkeiden, kukkien ym ohella itse tehtyjä käsitöitä. Turisteille se on ollut eräs torin vetonaula. Sen jälkeen kun toritoiminta siirtyi Tukkutorin hoidettavaksi, on ns. päiväpaikkoja alettu vuokrata myös muille kuin itse tehtyjen käsityöläistuotteiden myyjille. Sinne on alkanut tulla niitä samoja tehdasmaisesti valmistettuja tuotteita, joita turisteille myydään ympäri maailmaa. Kun niitä on myyty turisteille käsityöläistuotteina, se on herättänyt epäilyksen myös aitojen käsityöläistuotteiden päälle.

Teknisen palvelun lautakunnan lausunnossa esitetään, että torin ilmeen kehittämistä selvitetään työryhmässä, jossa olisi myös torikauppiaiden edustus. Myös käsityöläiset ovat halunneet neuvotella Tukkutorin ja lautakunnan edustajien kanssa käsityöläispaikkojen vuokraamisen pelisäännöistä, mutta asiassa on yhä epäselvyyksiä ja ongelmia.

Ehdotan seuraavaa pontta: Hyväksyessään kaupunginhallituksen aloitevastauksen valtuusto pitää tärkeänä neuvottelujen käymistä myös kauppatorin käsityöläisten kanssa käsityöläispaikkojen vuokraamisen periaatteista niin, että näillä paikoilla myydään käsin tehtyjä, muita kuin tehdasmaisesti valmistettuja tuotteita.

(Ponsiesitystä kannatti Matti Niiranen. Valtuusto hyväksyi ponnen äänin 62 – 2, tyhjää 16)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »