Keskuspuistoa aiotaa nakertaa Pirkkolassa

26.1.2020

 

Helsingissä tarvitaan lisää liikuntatiloja. Pirkkolan liikuntapuistosta on kuitenkin vaarassa tulla valitettava esimerkki siitä, miten uusien tilojen rakentamisella kavennetaan olemassa olevaa ulkoliikunta-, virkistys- ja viheraluetta Keskuspuistossa, sen kapeimmassa kohdassa.

Muodollisesti kyse on aikoinaan Pirkkolan liikuntapuistoon asemakaavassa varatusta mahdollisuudesta rakentaa 8 900 m2 tontille nykyisen uimahallin länsipuolelle yksikerroksinen liikuntatila. Kun ehdotus hallin rakentamisesta nousi esille, esitettiin keskustelussa hallille liikuntapuiston alueelta pariakin vaihtoehtoista paikkaa. Niissä ei olisi tarvinnut rakentaa metsään eikä kaventaa Keskuspuistoa, vaan halli olisi voitu sijoittaa pysäköintialueelle niin, että pysäköintitilat olisivat olleet hallin alla.

Maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle esitetään kuitenkin rakentamista Keskuspuiston metsään ja poikkeusluvalla jopa enemmän rakennusoikeutta kuin asemakaavassa on osoitettu. Asemakaavan mukaan tontille saa rakentaa vain yksikerroksisen hallin (jonka rakennusoikeudesta osa voisi olla maanalaista tilaa). Nyt esitetään kaksikerroksista 9 100 k-m2 laatikkoa.

Esityslistan liitteenä oleva kooste pääpiirustuksista on hätkähdyttävä: rakennustaiteellisesti huomattavan arvokkaaksi luokitellun nykyisen uimahallin viereen on tulossa massiivisesti suurempi ja pääosin ikkunaton laatikko. Tässä kuvassa oikealla nykyinen uimahalli, vasemmalla ja alhaalla sen viereen esitetty uusi liikuntahalli.

En vastusta uuden hallin rakentamista Pirkkolan liikuntapuistoon. Toivon kuitenkin, että kaupunginhallituksessa ymmärretään, että kyse on jo nyt erittäin kovassa kulutuksessa olevasta Keskuspuiston kapeasta alueesta, jossa oleva rakentamaton metsä on syytä säilyttää sekä Keskuspuiston luontoarvojen että alueen ulkoliikunnan harrastusten takia. Alueen isoilta pysäköintialueilta voidaan osoittaa hallille toinen paikka, johon voidaan tehdä nopeasti kaavamuutos ja rakentaa halli, jonka alle sijoittuu myös pysäköintitiloja.

Helsinki Garden nakertaa Keskuspuistoa etelässä

Samassa kaupunginhallituksen kokouksessa on myös toinen Keskuspuistoa nakertava esitys: Helsinki Gardenin asemakaava.  Siinä on urheilun varjolla tarkoitus rakentaa Keskuspuiston eteläiseen osaan,  Nordenskiöldinkadun ja Eläintarhan alueelle massiivinen rakennuskompleksi. Suurin osa hallihankkeena aloitetussa projektissa on kiinteistöbisnestä, jolla ei pitäisi pilata Stadionin ympäristöä.

 

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »