Kirje SOK:n johtajille kaupan työehdoista

3.2.2020

 

Pääjohtaja Taavi Heikkilä ja työmarkkinajohtaja Nina Meincke

Arvoisat SOK:n ja Kaupan liiton johtohenkilöt

Aamun uutiset kertovat kaupan alan ja kiinteistöpalvelujen neuvottelujen katkenneen. Palvelualojen ammattiliitto PAMin mukaan neuvotteluille ei ollut edellytyksiä, koska työnantajapuoli ei ole valmis käymään aitoja liittokohtaisia neuvotteluja kaupan alan lähtökohdista vaan pitää tiukasti kiinni EK:n koordinoimasta linjasta kiky-tunteineen. PAM on ilmoittanut lakosta, joka alkaa S-ryhmän Prismoista ja logistiikkakeskuksesta.

S-ryhmällä on isona kaupan alan toimijana tärkeä rooli Kaupan liitossa. Osuuskaupan yhteiskuntavastuuseen kuuluu muun muassa huolehtiminen työntekijöiden hyvinvoinnista, kunnollisista työehdoista ja ammattiliiton kunnioittaminen sopimuskumppanina. Kaupan alalla yleinen palkkataso on matala. Sen korottaminen ja kiky-tuntien talkootyöstä eroon pääseminen on perustellusti asetettu ammattiliitossa keskeiseksi asiaksi neuvotteluissa työehdoista. Toisaalta muun muassa S-ryhmä on parantanut kannattavuuttaan ja tulostaan jo monen vuonna. Kaupan alalla on syytä ja mahdollisuus luopua kiky-tunneista ja parantaa työntekijöiden työehtoja.

Mielestäni SOK:n ja S-ryhmän osuuskauppojen on syytä toimia niin, että kaupan alalla päästään neuvottelemaan työehdoista alan omista lähtökohdista ja luovutaan kiky-talkoista. S-ryhmä voisi omalta osaltaan avata sille tietä ilmoittamalla, että se on valmis luopumaan kiky-tunneista.

Työntekijöiden osaaminen ja hyvinvointi ovat kaupan kehityksen avaintekijä. Uskon, että myös suurin osa S-ryhmän asiakasomistajista ja muista kaupan asiakkaista odottaa työnantajalta valmiutta sopia alan työntekijöille nykyistä paremmat työehdot ilman kiky-tunteja.

Osuuskauppaterveisin
Yrjö Hakanen
HOK-Elannon edustajiston jäsen

Tiedoksi:
HOK-Elannon toimitusjohtaja, SOK:n hallituksen jäsen Veli-Matti Liimatainen

 

(Artikkelin kuva S-ryhmän sivuilta)

© 2024 Yrjö Hakanen
webDesign: Mekanismi »